Jusztina
3 °C
16 °C

Letartóztatták Pinochet gyerekeit

2007.10.04. 19:39
Sikkasztás miatt letartóztatták Pinochet, egykori chilei diktátor három gyerekét, özvegye és egy másik gyereke ellen letartóztatási parancsot adtak ki Santiagóban. A bíróság szerint több millió dollárt mentettek ki amerikai számlákra. Az ügyben a bíró további 17 ember őrizetbe vételét rendelte el.

Letartóztatták a néhai chilei diktátor, Augusto Pinochet két fiát és egyik lányát. A tavaly, 91 éves korában elhunyt diktátor három gyerekét, Augusto, Marco Antonio és Lucia Pinochetet Santiagóban vették őrizetbe. A többiek - Pinochet özvegye és egy másik gyereke, illetve további 17 ember ellen, köztük a diktátor ügyvédje, szóvivője és személyi titkára - ellen elfogatóparancsot adtak ki.

A családtagok ellen sikkasztás a vád. A bűnszövetkezet a washingtoni székhelyű Riggs bank segítségével több mint 25 millió dollárt menekített ki amerikai számlákra. Az ügy 2004-ben pattant ki, miután az amerikai szenátus vizsgálata több kétes eredetű, Pinochet és családtagjai nevén lévő számlát fedezett fel a banknál.

Pinochet 1973-ban véres katonai puccsal megdöntötte a törvényesen megválasztott Salvador Allende marxista kormányát, és sok ezer baloldali politikai vezetőt gyilkoltatott meg, illetve kényszerített emigrációba.

1990-ben távozott a hatalomból, azóta többször is megpróbálták felelősségre vonni a rezsimje alatt elkövetett rémtettekért, de időszakos házi őrizetekkel mindig megúszta. 2006 decemberében halt meg szívrohamban.