Árpád
-2 °C
3 °C

Letartóztatták Pinochet gyerekeit

2007.10.04. 19:39
Sikkasztás miatt letartóztatták Pinochet, egykori chilei diktátor három gyerekét, özvegye és egy másik gyereke ellen letartóztatási parancsot adtak ki Santiagóban. A bíróság szerint több millió dollárt mentettek ki amerikai számlákra. Az ügyben a bíró további 17 ember őrizetbe vételét rendelte el.

Letartóztatták a néhai chilei diktátor, Augusto Pinochet két fiát és egyik lányát. A tavaly, 91 éves korában elhunyt diktátor három gyerekét, Augusto, Marco Antonio és Lucia Pinochetet Santiagóban vették őrizetbe. A többiek - Pinochet özvegye és egy másik gyereke, illetve további 17 ember ellen, köztük a diktátor ügyvédje, szóvivője és személyi titkára - ellen elfogatóparancsot adtak ki.

A családtagok ellen sikkasztás a vád. A bűnszövetkezet a washingtoni székhelyű Riggs bank segítségével több mint 25 millió dollárt menekített ki amerikai számlákra. Az ügy 2004-ben pattant ki, miután az amerikai szenátus vizsgálata több kétes eredetű, Pinochet és családtagjai nevén lévő számlát fedezett fel a banknál.

Pinochet 1973-ban véres katonai puccsal megdöntötte a törvényesen megválasztott Salvador Allende marxista kormányát, és sok ezer baloldali politikai vezetőt gyilkoltatott meg, illetve kényszerített emigrációba.

1990-ben távozott a hatalomból, azóta többször is megpróbálták felelősségre vonni a rezsimje alatt elkövetett rémtettekért, de időszakos házi őrizetekkel mindig megúszta. 2006 decemberében halt meg szívrohamban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?