Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Pinochetet magyar kapcsolatairól faggatták

2005.12.06. 19:34
Tizennégy évvel ezelőtt sikertelenül próbált a chilei diktátor Horvátországba fegyvereket csempészni. A Budapesten megbukott szállítmányért felelős chilei tisztet Pinochet házának közelében találták meg holtan.

Kihallgatta egy chilei bíró kedden Augusto Pinochetet, a dél-amerikai ország volt diktátor elnökét arról az 1991-ben Horvátországba irányuló fegyvercsempészési kísérletről, amelybe az ENSZ-embargó ellenére fogtak bele, valamint annak a tisztnek a halálával kapcsolatban, aki valószínűleg érintett volt az ügyletben.

Segélycsomag Horvátországnak

A botrány 1991. november 29-én tört ki, amikor a budapesti repülőtéren konténerekbe rejtett chilei gyártmányú fegyverekre bukkantak. A szállítmány hivatalosan Srí Lankának szánt segélycsomagokat tartalmazott.

A szóban forgó tisztnek, Gerardo Huber ezredesnek, a fegyvereket gyártó cég egyik vezetőjének holttestét 30 kilométerre Santiagótól a hegyekben találták meg, ahol Pinochetnek egy hétvégi háza van, három hónappal azt követően, hogy a magyar hatóságok lefoglalták a Horvátországba irányuló fegyvereket. Az akkori hivatalos állítás szerint az ezredes önkezével vetett véget életének.

A chilei hadsereg és a védelmi tanács kérte, hogy ismét kezdjék meg a nyomozást ebben az ügyben. Egy százados azzal vádolta meg Pinochetet, hogy ő adott parancsot a fegyverszállításra egy tábornoki értekezleten. A chilei legfelsőbb bíróság szeptemberben vonta meg a mentelmi jogot az országot 1973 és 1990 között irányító tábornoktól, akinek uralma alatt ezrek vesztették életüket a politikai elnyomásban.

Néhány hónappal azelőtt a belgrádi sajtó arról számolt be, hogy Magyarország fegyvereket szállít Horvátországnak. A magyar kalasnyikovok déli szomszédunkba szállítását az MDF-kormány előbb tagadta, aztán elismerte, de nem vontak felelősségre senkit.