Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Beismerte bűneit Pinochet

2006.11.26. 08:50
Nemcsak vállalja, hanem még büszke is a rémuralma alatt elkövetett gyilkosságokra Augusto Pinochet. A 91 éves, szellemileg leépült diktátor könnyen beszél, eddig minden bűnvádi eljárást megúszott meggyengült egészségi állapota miatt.

Teljes felelősséget vállalt 1973-1990 közötti rémuralmáért Augosto Pinochet, Chile egykorvolt szélsőjobboldali diktátora. A szabadon választott, baloldali elődjét véres puccsal megdöntő, szélsőjobboldali tábornok uralma idején több ezer chileit végeztek ki a diktátor halálbrigádjai.

A bíósági eljárásokat eleddig szenátori mentessége vagy idős kora és agylágyulása miatt megúszó tábornok 91. születésnapján, mintegy kétszáz híve előtt felolvasott beszédében vállalta - büszkén - a felelősséget. Mivel beszélni már nem nagyon tud, levelét neje olvasta fel.

Ebben Pinochet büszkén, hazája érdekében tett cselekedetként vállalja fel a politikai gyilkosságokat és az elnyomást, melynek célja Chile nagyobbá tétele és szétesésének megakadályozása volt.

A szélsőjobboldali diktátor rémuralma idején a hivatalos adatok szerint 3197 ember lett politikai gyilkosság áldozata, több mint ezren eltűntek, többezer embert börtönöztek be és kínoztak meg.

Az agg tábornok ellen jelenleg három eljárás folyik az emberi jogok megsértéséért és pénzügyi vétségekért, amelyek az Egyesült Államokban vezetett titkos bankszámláival kapcsolatosak. Ezenkívül több tucatnyi feljelentést tettek ellene áldozatai vagy azok hozzátartozói. Eddig minden vádat ejtettek ellene gyenge egészségi állapotára hivatkozva.