Bíróság előtt felel Pinochet

2000.08.08. 21:02
A chilei legfelsőbb bíróság megfosztotta élete végéig tartó mentelmi jogától Augusto Pinochetet ország korábbi katonai vezetőjét. Az ítélet értelmében Pinochetnek bíróság előtt kell felelnie az emberi jogok megsértésének vádjára. A legfőbb bírói testület már egy hete meghozta döntését, azonban csak kedden hozták nyilvánosságra azt.

A BBC jelentése szerint a húsz bírából 14-en szavaztak a fellebbviteli bíróság korábbi ítéletének fenntartása mellet, az AFP hírügynökség azonban szorosabb szavazatarányról számol be. A döntés kihirdetését ezrek fogadták kitörő örömmel a santiagói Igazságügyi palota épülete előtt. Az egykori chilei diktátornak tehát közel 150 ügyben kell felelnie az emberi jogok megsértésének vádjára, amivel 1973 és 1990 közötti katonai diktatúrája alatt történtek miatt gyanúsítják.

Egy dolog még útjában állhat a 84 éves korábbi diktátor felelősségre vonásának, ugyanis a chilei törvények értelmében minden 70 éve feletti állampolgár ellen folytatott eljárás kezdetén meg kell vizsgálni, hogy az illető egészségi állapota megengedi-e a per lefolytatását.

Az egykori államfő ellenfelei már évtizedek óta próbálkoznak bíróság elé állításával. Pinochet rendszere alatt 3191 ember halt meg vagy tűnt el. Több tízezren hagyták el az országot, semmint, hogy egy katonai diktatúrában éljenek.

Az Amerikai Egyesült Államok támogatását élvezve Pinochet 1973 szeptemberében államcsínyt hajtott végre, és átvette a hatalmat Salvador Allende elnöktől. A szocialista politikust letartóztatták, majd kivégeztette, azt követően pedig nagyméretű politikai tisztogatás kezdődött. 1973 után Pinochet parancsából katonák helikopterrel járták az országot és sorra végezték ki politikai ellenfeleit. A tisztogatást a ,,halálkaraván" néven vált ismertté. Pinochet rendszere 1990-es bukását követően sem vonult vissza a politikai élettől, a katonai diktatúra évei alatt elfogadott alkotmány értelmében őt mint volt államfőt örökös szenátusi tagság illette meg, ezzel együtt pedig mentelmi jog.

Az idős diktátor 1998 októberében Angliában tartózkodott, ott kezeltette hátfájdalmát. Spanyolországban időközben egyik politikai áldozata pert indított ellene, így Madrid kiadatását kérte Angliától. A kérelem benyújtása után a volt államfőt letartóztatták, majd hosszas jogi vita indult el, hisz ez volt a történelem folyamán az első eset, mikor egy volt államfő ellen bírósági eljárás indult egy idegen országban. Anglia úgy döntött, hogy nem adatja ki a volt államfőt, Pinochet idén márciusban haza is tért Chilébe. Országában is lassan gyűltek a feljelentések, a chilei kormány összesen 137 ügyben emelt ellene vádat. Mentelmi jogának megvonása után arról kell majd dönteni, hogy egészségi állapotát nem veszélyezteti egy tárgyalás. Pinochet csak akkor menekül meg a chilei igazságszolgáltatás elől, ha őt elmebajosnak találják.

A chilei politikai rendszer számára nem fontos Pinochet elítélése, az ügy szimbolikus értékű. A volt államfő és diktátor szembeni esetleges perrrel és eljárással a politikai vezetés, élén Ricardo Lagos elnökkel, azt hangsúlyozza, hogy Chilében, a múlttal ellentétben, demokrácia van, és az olyan demokrácia, ahol volt diktátorokat is felelősségre vonhatnak.