Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Tömeges exhumálások Pinochet idején

2003.07.04. 12:05
Pinochet idején a puccs idején megölt emberek holttestét tömegsírókból exhumálták, majd megsemmisítették a maradványokat, állítja nyolc nyugalmazott chilei tábornok.
Az 1973-1990-ig hatalmon lévő chilei katonai junta nyolc tábornoka arról számolt be, hogy a puccs idején megölt emberek maradványait később exhumálták. A körülbelül több száz áldozatot eredetileg tömegsírókba temették, de később kihantolták őket, hogy a maradványok megsemmisítésével eltűntethessék a bizonyítékokat. A tábornokok - köztük az egykori belügyminiszter és a védelmi miniszter - bocsánatot kértek a chilei néptől. Ugyanakkor hozzátették: nem álltak közvetlen kapcsolatban az ilyen tetteket végrehajtó többi katonával, így nem tartják magukat felelősnek a történtekért, jelentette a BBC.

Tengerbe dobták

A demokratikusan megválasztott Allande-kormány megdöntése után Pinochet tábornok emberei brutálisan támadtak az ellenzékiekre. Körülbelül háromezer ember halt meg, vagy tűnt el pár héten belül. A nyolc tábornok azt állítja, hogy az elnöki palotában megölt több száz embert 1973-ban tömegsírba temették, de 1978-ban kihantolták őket, és helikopterekről a tengerbe dobálták őket.

A múlt héten egy chilei bíró eljárást indított öt magas rangú katonatiszt ellen, akik állítólag részt vettek az exhumálásokban. A most nyilatkozó egykori tábornokokat egyelőre nem vádolják. A tábornokok szerint a felelősöket mindenképpen felelősségre kell vonni.