Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Pinochet nem állhat bíróság elé

2001.07.09. 17:13
Kapcsolódók (1)
A santiagói fellebbviteli bíróság úgy döntött: Augusto Pinochet tábornok túl beteg ahhoz, hogy törvényszék elé álljon. A döntés értelmében a volt diktátor nem vonható felelősségre a politikai indíttatású, az ő parancsából elkövetett gyilkosságok miatt.

Egy chilei bíróság úgy döntött: Augusto Pinochet tábornok túl beteg ahhoz, hogy törvényszék elé álljon. A santiagói fellebbviteli bíróság három tagja 2-1 arányban szavazott a döntés mellett. A 85 éves Pinochetet 75 ügyben elkövetett, politikai indíttatású emberrablás és gyilkosság vádjával állították volna törvényszék elé.

'Pinochet elmebajosként vonul be a történelembe'

Szakértők szerint egyre valószínűtlenebb, hogy Pinochet tábornokot valaha is felelősségre vonják Chilében. A bíráknak bemutatott orvosi jelentés szerint Pinochet elmebajos, ám az ügyészek azt állították, a tábornok eléggé egészséges ahhoz, hogy kibírja a tárgyalással járó megerőltetést.

A vád ügyvédei nem hagyják abba a harcot, fellebbeznek az ügyben, de ők is tudják, hogy vesztésre állnak. "Az ítélet kiábrándító, de Pinochet úgy vonul be a történelembe, hogy túl hülye volt ahhoz, hogy felelősségre vonják".

A diktátorokat is meg kell büntetni

Augusto Pinochet 1973 és 1990 között vaskézzel vezette Chilét, hatalomra azonban egy államcsíny következtében jutott. Politikai ellenfelei sorra eltűntek vagy bizonyítottan meghaltak közvetlenül hatalomra jutása után, egy halálkaraván nevű, tisztekből álló csoport helikopterrel járta az országot, politikai ellenfeleit keresvén. 1990 után Chile nagy hangsúlyt fektetett Pinochet felelősségre vonására. A chilei politikusok szerint az, hogy egy volt államfő felelősségre vonható az új politikai rendszer demokratikus jellegét bizonyítja.

Pinochet hosszú ideig Nagy-Britanniában kezeltette magát, majd Spanyolország, Franciaország, Belgium és Svájc kiadatását kérte. Jack Straw belügyminiszter azonban azt határozta: a volt tábornok szabadon elhagyhatja az országot. Pinochet Chilébe utazott vissza, ahol felemelték parlamenti immunitását, majd házi őrizetbe helyezték, és eljárást indítottak ellene.

Háromezer emberrel végzett a kivégzőosztag

Az 1973-ban katonai puccsal hatalomra jutott chilei jobboldali diktatúra (1973-1990) történetének egyik legvéresebb fejezete az úgynevezett halálkaraván 1973 októberi gyilkosságsorozata. A halálkaraván katonai különítmény volt, magas rangú tisztek vezetése alatt. Kifejezetten az újonnan hatalomra jutott politikai rendszer ellenfeleinek, az államcsíny során meggyilkolt szocialista elnök, Salvador Allende híveinek megsemmisítése volt a feladata. A halálkaraván mintegy hetven embert ölt meg 1973 októberében. A diktatúra összes áldozatának számát mintegy háromezer főre teszik az eddigi vizsgálatok alapján.

A mozgó kivégzőosztagként működő alakulat már büntetőtáborokba, börtönökbe gyűjtött ellenzékiek megsemmisítésének céljával szállt ki az ország déli részén fekvő Cauquenesbe, La Serenába, Copiapóba, Antofagastába és az északi országrészben található Calamába. Sergio Arellano (akkor még aktív) tábornok, a különítmény főparancsnoka bevallotta a diktatúra összeomlása után, hogy dinamittal szétrobbantották a legyilkolt ellenzékiek tetemeit, s a húscafatokat és csontszilánkokat eltemették a sivatagban, hogy örökre titokban maradjanak az általuk elkövetett szörnyűségek.