Árpád
-2 °C
4 °C

Újabb csőbombákat találtak az Egyesült Államokban

2002.05.07. 15:21
Újabb két csőbombát találtak nebraskai és coloradoi postaládákban - adta hírül a BBC. Ezzel tizenhétre nőtt az ilyen esetek száma a középnyugati államokban múlt hét péntek óta, de az még nem derült ki, hogy ugyanaz a személy készítette a robbanószerkezeteket.
A postaládákba helyezett csőbombák története múlt hét péntekig nyúlik vissza, amikor hat ember, közöttük két postai dolgozó sérült meg ezektől a szerkezetektől Iowában és Illinoisban. A hétfőn megtalált bomba a tizenhetedik ilyen robbanószerkezet múlt hét péntek óta. A nebraskai bombát egy, a hétvégére elutazó férfi találta postaládájában hazatérése után. A coloradoi hatóságok figyelmeztették a lakosokat, hogy rendkívül elővigyázatosan nyissák ki postaládáikat, miután egy ilyen szerkezet felrobbant Salidaban, százmérföldnyire Colorado Springtől.

Több középnyugati államban csak védőszerelésben dolgozhatnak a postai dolgozók, az embereknek pedig azt tanácsolták, hogy hagyják lezáratlanul a küldeményeket a könnyebb átvizsgálhatóság érdekében. Ugyanakkor a rendőrség azt közölte, hogy a csőbombákat nem postán keresztül küldték, hanem valaki odatette ezeket. A szövetségi kormányzat illetékesei belföldi terrorizmusnak nevezték az eseteket.

Belföldi terror

Az utóbbi években több olyan bombatámadás is történt az Egyesült Államok területén, amelyet amerikaiak hajtottak végre. 1998 Theodore Kaczynskit, az Unabomberként elhíresült egyetemi matematikust négyszeres életfogytiglanra ítélték azután, hogy tizenhét év alatt a különböző egyetemekre küldött levélbombái három embert megöltek, többeket megsebesítettek.

Timothy McVeigh, Öböl-háborús veterán Oklahoma Cityben, a szövetségi kormányzat épülete előtt végrehajtott robbantása során 168-an vesztették életüket 1995-ben. McVeigh-t tavaly júniusban kivégezték. A szeptember 11-i eseményeket követő lépfenével fertőzött postai küldemények esetében is amerikai elkövetőkre gyanakszik az FBI.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?