Szilárda
-4 °C
2 °C

Életfogytiglant kaphat a csőbombákat küldő egyetemista

2002.05.08. 11:10
Egy 21 éves egyetemista fiút tartóztatott le a szövetségi rendőrség kedden, akit azzal vádolnak, hogy ő készítette azokat a csőbombákat, amelyek eddig hat embert sebesítettek meg múlt hét péntek óta - jelentette a CNN.
A rendőrség letartóztatta a 21 éves Luke John Heldert kedd délután a nevadai Reno mellett. A fiatal férfi autóját az autópályán tartóztatták fel, aki ellenállás nélkül megadta magát. A fiút a nyomozók "erős családi kötődésű, intelligens" fiatalembernek írták le. A férfi a stouti Wisconsin Egyetem tanulója, és az Apátia elnevezésű háromtagú rockzenekar egyik zenésze.

Életfogytiglant is kaphat

Heldert tizennyolc csőbomba elhelyezésével vádolják négy középnyugati amerikai államban. Az iowai főügyész kétrendbeli bűncselekmény elkövetésével vádolja Heldert. Az egyik vád ellene, hogy robbanóanyaggal próbált meg szövetségi vagyontárgyakat megsemmisíteni. A másik vádpont, hogy veszélyes eszközzel erőszakos bűncselekményt követett el.

A bombák általában 15 centiméter hosszúak, és körülbelül 2 centiméter átmérőjűek voltak. A szövetségi nyomozók szerint eddig hármat találtak Illinoisban, ötöt Iowaban, nyolcat Nebraskában, egyet Coloradoban, egyet Texasban. A hétfői texasi eset volt a tizennyolcadik. Az összes szerkezethez mellékeltek kormány-ellenes hangvételű iratokat is. Ha Heldert bűnösnek találják, akár kétszeres életfogytiglani börtönbüntetésre is számíthat - mondta James Bogner FBI ügynök.

'Vár a paradicsom'

A gyanúsítottat egy levél alapján azonosította az FBI, amelyet a férfi a nebraskai Omahából küldött a madisoni Wisconsin Egyetem lapjának, a Badger Heraldnak. A levelet pénteken, az első eset napján postázta a lapnak, ahonnan kedden az FBI-hoz továbbították A levél címe "Robbantások. Egy kis bizonyíték Nektek/Önöknek", amelyben Helder azt írja: "Meghalok, vagy megváltozok ennek az egésznek a végén, de nem számít, hahaha, mert a paradicsom vár rám!".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!