Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Máris válságban a meg nem alakult lengyel kormány

2005.10.27. 12:58
Keresztbe tett választási szövetségesének a szélsőséges Jog és Igazság pártja a lengyel parlamentben. Az előzetes megállapodás ellenére nem szavazták meg a parlamenti és az elnökválasztáson is legyőzött Polgári Platform parlamentielnök-jelöltjét. A zloty gyengül, az elemzők szerint nem lehetetlen az ország leminősítése.

Jelentősen gyengült a zloty árfolyama a koalíciós tárgyalások összeomlásának hírére Varsóban. A csütörtöki kereskedési napon nyolc hete nem látott mélypontra zuhant - és több kelet-európai devizát, így a forintot is magával rántotta - a lengyel nemzeti valuta; egy euróért már négy zlotynál is többet adnak.

Az árfolyamzuhanás a koalíciós tárgyalások összeomlásának hírére indult be. Szerdán a lengyel parlament az előzetes megállapodásokkal szemben nem a választásokon második helyet szerzett liberális konzervatív Polgári Platform (PO) jelöltjét, hanem a parlamenti választások után az elnökválasztáson is diadalmaskodó Jog és Igazság (PiS) jelöltjét választotta meg.

A PO elnöke, az elnökválasztást biztos előnyből elbukó Donald Tusk már nem hisz a jobboldali kormánykoalíció létrejöttében. Egy varsói rádióállomásnak nyilatkozva csütörtökön kijelentette: nem tudja elképzelni, hogy pártja visszatérjen a tárgyalóasztalhoz.

Valószínű megoldásnak nevezte, hogy a PiS kisebbségi kormányt fog alakítani, amelyet kívülről támogatna a parlamentben a radikális és populista Önvédelem agrárpárt. A kisebbségi kormányzás lehetőségét Kaczynski sem zárta ki szerdán.

A PiS és a PO együttműködését sokan eleve kizártnak tartották, hiszen a két párt valódi ellenfél hiányában előre meghirdetett együttműködésük ellenére is egymás ellen kampányolt mind a parlamenti, mind az elnökválasztásokon. A szélsőségesen jobboldali PiS ráadásul mindként kampányban a mocskolódásig is elment, Tuskot személyében is megtámadta.

A két párt gazdasági elképzelései is összeegyeztethetetlenek voltak. A populista PiS-szel szemben a PO liberális gazdaságpolitikát, többek között egykulcsos adózás bevezetését tervezte.

Leminősítik őket?

A Standard and Poor's hitelminősítő intézet úgy ítéli meg, hogy a lengyel jobbközép kormánykoalíció "egyértelműen romló" helyzete hatással lehet az ország hitelmegítélésére is. "Valószínűsíthetően egy sokkal inkább populista, kevésbé reform-orientált kormányzat alakul. Ez egyértelműen a politikai kilátások romlását jelenti" - közölte az S&P lengyelországi elemzője.

Arról, hogy mindez az országról alkotott pozitív kilátásokat mennyiben módosítja, az ügynökség még a nap folyamán közleményt ad ki. Az S&P márciusban változtatta stabilról pozitízra Lengyelország hitelképességének megítélését. A hosszú távú adósságok a "BBB+" kategóriában, a helyi valutában meglévő adósságok az "A-" kategóriában vannak.