Eleonóra
-1 °C
2 °C

'Békét Iraknak, békét a világnak'

2004.03.20. 17:11
Tiltakozó felvonulásokkal emlékeztek meg szombaton Európa több országában az iraki háború megindításának első évfordulójáról.
"Békét Iraknak, békét a világnak" jelszóval tartottak utcai tiltakozó megmozdulásokat egyebek között Olaszországban, Németországban, Lengyelországban, Spanyolországban és Franciaországban. A legnagyobb részvétellel tartott tiltakozások színhelye Olaszország volt, ahol a szakszervezetek és a civil szervezetek felhívására több százezer ember vonult utcára tüntetni Silvio Berlusconi miniszterelnök Amerika-barát politikája ellen.

Németországban, ahol délután kezdődtek az első tüntetések, meglehetősen kevesen vettek részt a tiltakozó akciókban. Frankfurt am Main belvárosában rendőrségi adatok szerint mintegy 300 ember tartott tiltakozó felvonulást. Münchenben kétszázan gyűltek össze. A ramsteini amerikai légitámaszpont elé gyűlt tüntetők egyik szónoka Oskar Lafontaine, a Német Szociáldemokrata Párt volt vezetője volt.

Spanyolországban mintegy 60 szervezet szövetsége hívta utcára a tüntetőket.

Franciaországban elsősorban Párizsra, Marseille-re és Toulouse-ra összpontosultak a tiltakozó megmozdulások.

A görög főváros utcáin mintegy 7000 háborúellenes tüntető vonult fel, Amerika-ellenes jelszavakat hangoztatva. Szaloniki kikötővárosban mintegy 3000-ren tüntettek. Több ezer ember tüntetett a török nagyvárosokban is, ahol a felvonulók azt ajánlották az amerikai elnöknek, hogy ne tisztelje meg jelenlétével a NATO Isztambulban tervezett csúcstalálkozóját.

Varsóban mintegy ezer tiltakozó követelte a lengyel katonák Irakból való kivonását. "Legyen vége az Egyesült Államok globális terrorizmusának" és "Békét Iraknak, békét a világnak" jelszavakat kiáltoztak.

Békejel a Hősök terén

Békejelet formált több mint hétszáz, fáklyát tartó ember az iraki háború megindításának első évfordulóján, a katonai műveletek ellen tiltakozva a budapesti Hősök terén szombat este. A Békelánc tömörülés és a Civilek a Békéért mozgalom rendezvényén a demonstrálók egyperces csönddel adóztak a háborúk és az erőszak áldozatainak, majd meggyújtották a fáklyákat és szót emeltek a véronás ellen.


A demonstráció később zenés-táncos rendezvénnyé alakult át. A szimpatizánsokkal együtt csaknem 1100 résztvevőt zsonglőrök, tűznyelők és konga dobosok szórakoztatták; a helyszínt a rendőrség biztosította, atrocitás nem történt.