Eufrozina, Kende
11 °C
26 °C

Bármikor felrobbanhat az orosz flotta büszkesége

2004.03.23. 12:22
Kritikus állapotban horgonyozta le az orosz haditengerészet az északi flotta zászlóshajóját. A Nagy Péter atomcirkáló "bármely pillanatban felrobbanhat" - küldött vészjelzéseket a flotta parancsnoka.Kurojedov admirális szerint elhanyagolták a cirkáló atomreaktorának karbantartását.
Átkeresztelt pártfőtitkár
A Nagy Péter Kirov osztályú cirkáló, 1992 előtt Jurij Andropov volt szovjet pártfőtitkár, 1956-ban budapesti nagykövet nevét viselte. Építését 1986-ban kezdték meg, 1989 április 25-én bocsájtották vízre. A tengeri tesztek során már voltak problémák a meghajtással, az egyik turbina felrobbant. A radiationworks.com szakmai oldal adatai szerint jelenleg nagyjavításra vár, újbóli üzembehelyezését teszteknek kell megelőznie.

Műszaki adatok:
Hossz: 251,2 m
Vízkiszorítás: 28 000 tonna
magasság: 28,5 m (ebből 9,1 méter a víz alatt)
Személyzet: 610 fő
Sebesség: 30 csomó

"Bármely pillanatban felrobbanhat" az orosz északi flotta zászlóshajója - jelentette be kétségbeesett üzenetében Vlagyimir Kurojedov admirális, a flotta parancsnoka. A Nagy Péter cirkálót lehorgonyozták és megfigyelés alatt tartják.

A hajó állapota különösen veszélyes, tekintve, hogy egy atommeghajtású cirkálóról van szó. A robbanás könnyen radioaktív szennyeződést okozhat. A hajó az admirális közlése szerint kritikus állapotban van - jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

A reaktorban van a hiba

Kurojedov két hetet adott a hajó személyzetének a bővebben nem részletezett hibák kijavítására. A MosNews.com orosz hírszájt értesülései szerint konkrétan a hajó atomreaktorával vannak problémák. Az admirális állítása szerint személyes látogatása során maga fedezte fel a meghibásodásokat. Elmondása szerint a hajó azon részeit, amiket a flotta parancsnokai ellenőrzéseik során láthatnak, alapvetően rendben vannak, alaposabb szemrevételezés után azonban kiderült, hogy "még az atomreaktor karbantartásával" is bajok vannak - írja a hírszájt.

Tekintse meg képeinket!
Kurojedov a Kommerszant című moszkvai gazdasági napilap hétfői cikkére reagálva számolt be a Nagy Péter cirkáló siralmas állapotáról. A napilap úgy értesült, a hajó dokkba rendelése a flotta vezetői közötti hatalmi harc eredménye.

Az északi flotta megromlott harckészültsége és eszközeinek megrázóan rossz állapota az utóbbi időben több katasztrófához vezetett. A 2000-ben elsüllyedt Kurszk atomtengeralatjáró is az északi flotta kötelékébe tartozott. Az orosz haditengerészetnél a hanyagság is komoly gondokat okoz. A K-159 atomtengeralattjáró katasztrófáját az ócska felszereltség mellett a személyzet könnyelműsége is okozhatta.