Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Félnek a békefenntartástól a szövetségesek

2003.05.30. 08:52
A vártnál jóval kisebb mértékű felajánlásokkal járulnak hozzá az iraki rendezéshez az amerikaiak szövetségesei - írja a USA Today. A NATO afganisztáni missziója nagy erőket von el Iraktól, de az igazi probléma a diktatúra bukása utáni káosz és a fokozódó erőszak.
Alulteljesítik az amerikai elvárásokat a szövetségesek. A USA Today értesülései szerint az iraki békefenntartásba bekapcsolódó országok a vártnál kevesebb katonát ígérnek a misszióra. Az amerikai tervezők több tízezer katona kiküldését remélték, ám Washington és London eddig csak 13 ezer katonára kapott ígéretet két tucatnyi országtól - írja a lap meg nem nevezett diplomáciai és katonai forrásokra hivatkozva.

Dániától például 5000 katona küldését remélték, ám végül csak 380-ra kaptak ígéretet - írja a USA Today. A lap szerint az első jelentősebb külföldi alakulatok júliusban érkezhetnek a térségbe, miközben az amerikai katonai vezetés már júniusban számított a váltásra, hogy megkezdhesse az iraki háborúban kulcsszerepet játszó 3. amerikai páncéloshadosztály nagyobbik részének hazatelepítését.

A visszafogottabb vállalásoknak a napilap szerint két oka van. Egyrészt a NATO 5500 fős alakulat Afganisztánba küldését tervezi - ez a mozgósítható alakulatok egy jelentős részét elszívja.

Aggodalmat kelt a felajánló országok körében az iraki biztonsági helyzet is. Hétfő óta több támadás is érte az amerikai csapatokat Irak észak-nyugati részén, a hadsereg négy katonája életét is vesztette. A bizonytalan helyzet miatt az Egyesült Államok a megerősített katonai jelenlét fenntartására kényszerülhet, a helyzet rendezéséig.