János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tizenhárommilliós kártérítés a molesztáló papok áldozatainak

2002.09.10. 11:43
Hitelfelvételre kényszerül a pedofil papok áldozatainak megítélt kártérítés miatt a Rhode Island-i katolikus egyház. A 32 férfi és nő 13 millió dolláros kárpótlást kap. Az Egyesült Államok 18 tagállamát érintő botrány kitörése óta több egyházmegye is földjeit árusítja, hogy ki tudja fizetni a kártérítéseket.
A tizenhárommillió dolláros kártérítést az egyházat több pap és egy apáca molesztálási ügyei miatt beperelő 32 ember kapja. A Rhode Island-i katolikus egyház belső és külső forrásokat is fel kíván használni az összeg kifizetésére.

Újraegyesülés Istennel

"Remélem ez a kártérítés segíti majd az áldozatokat újraegyesülésükben istenükkel, egyházukkal, családjukkal és önmagukkal" - nyilatkozta Robert Mulvee Rhode Island-i püspök. Korábban hasonló megállapodást kötött az egyház Arizonában is, a tucsoni egyházmegye 14 millió dollárt fizetett a gyerekkorukban molesztált embernek - írja a BBC.

Hitelekből fedezik a kártérítéseket

Az egyházat érintő amerikai pedofil botrány kirobbanása óta közel kétezer katolikus papot függesztettek fel az Egyesült Államok 18 tagállamában. A katolikus egyházmegyék országszerte földbirtokaik eladásába és hitelfelvételekbe kezdtek, fedezendő a kártérítési perek költségeit - jelentette a BBC tudósítója.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!