Friderika
13 °C
29 °C

Szembeszállt az amerikaiakkal a pakisztáni hadsereg

2008.09.15. 13:42
Az amerikai hadsereg ismét megpróbált behatolni Pakisztán területére, hogy felszámolja a tálibok biztonságos rejtekhelyeit. A pakisztáni hadsereg - ami a szélsőségesekkel külön békét kötött - figyelmeztető lövésekkel megállította az amerikaiakat.

Egyelőre csak a levegőbe lőttek a pakisztáni katonák, de már ezzel is jelezték, hogy nem nézik jó szemmel a pastu törzsi területekre behatoló amerikai alakulatok ténykedését, jelentette a BBC. A brit hírtelevízió jelentése szerint hét amerikai helikopter landolt az al-Kaida hátországát jelentő törzsi területek határán, még afgán oldalon. Az amerikai csapatok ezután megpróbáltak behatolni a törzsi területekre, ekkor konfrontálták őket a pakisztáni alakulatok.

A pastuk lakta törzsi területek évek óta az al-Kaida és a tálibok biztos hátországának számítanak - a pakisztáni kormány 2006. végén feladta a terület ellenőrzéséért folytatott reménytelen harcot, azóta az Észak-nyugati Határvidék nevű tartomány gyakorlatilag autonómiát élvez. A tartomány Afganisztánnal határos területei meg minden szempontból autonóm területek, a pakisztáni kormány feladta az ellenőrzést felettük.

A helyi források tájékoztatása szerint az amerikaiak éjfél körül próbáltak behatolni Pakisztánba, de a helyi paramilitáris erő a levegőbe adott figyelmeztető lövésekkel megállították őket. Jelentések szerint a lövöldözés órákig tartott.

Az amerikaiak hosszú évekig tekintettel voltak Pakisztánra, és nem hatoltak be területére, bár a tálibok egyértelműen hátországuknak használták az anarchisztikus határvidéket. A múlt héten azonban kiszivárgott, hogy George W. Bush pár hónapja felhatalmazást adott a lázadók és a terroristák pakisztáni bázisainak felszámolására - úgy, hogy az amerikai csapatoknak ezentúl nem kell Pakisztán engedélyére várni.

A pakisztáni kormány felháborodással vette tudomásul a híreket, ahogy az amerikai szárazföldi alakulatok szeptember 3-i, első pakisztáni hadműveletét is.