Judit
2 °C
7 °C

Szembeszállt az amerikaiakkal a pakisztáni hadsereg

2008.09.15. 13:42
Az amerikai hadsereg ismét megpróbált behatolni Pakisztán területére, hogy felszámolja a tálibok biztonságos rejtekhelyeit. A pakisztáni hadsereg - ami a szélsőségesekkel külön békét kötött - figyelmeztető lövésekkel megállította az amerikaiakat.

Egyelőre csak a levegőbe lőttek a pakisztáni katonák, de már ezzel is jelezték, hogy nem nézik jó szemmel a pastu törzsi területekre behatoló amerikai alakulatok ténykedését, jelentette a BBC. A brit hírtelevízió jelentése szerint hét amerikai helikopter landolt az al-Kaida hátországát jelentő törzsi területek határán, még afgán oldalon. Az amerikai csapatok ezután megpróbáltak behatolni a törzsi területekre, ekkor konfrontálták őket a pakisztáni alakulatok.

A pastuk lakta törzsi területek évek óta az al-Kaida és a tálibok biztos hátországának számítanak - a pakisztáni kormány 2006. végén feladta a terület ellenőrzéséért folytatott reménytelen harcot, azóta az Észak-nyugati Határvidék nevű tartomány gyakorlatilag autonómiát élvez. A tartomány Afganisztánnal határos területei meg minden szempontból autonóm területek, a pakisztáni kormány feladta az ellenőrzést felettük.

A helyi források tájékoztatása szerint az amerikaiak éjfél körül próbáltak behatolni Pakisztánba, de a helyi paramilitáris erő a levegőbe adott figyelmeztető lövésekkel megállították őket. Jelentések szerint a lövöldözés órákig tartott.

Az amerikaiak hosszú évekig tekintettel voltak Pakisztánra, és nem hatoltak be területére, bár a tálibok egyértelműen hátországuknak használták az anarchisztikus határvidéket. A múlt héten azonban kiszivárgott, hogy George W. Bush pár hónapja felhatalmazást adott a lázadók és a terroristák pakisztáni bázisainak felszámolására - úgy, hogy az amerikai csapatoknak ezentúl nem kell Pakisztán engedélyére várni.

A pakisztáni kormány felháborodással vette tudomásul a híreket, ahogy az amerikai szárazföldi alakulatok szeptember 3-i, első pakisztáni hadműveletét is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?