Szilvia
5 °C
16 °C

Mengele lett a névadója a lengyel korrupciós hivatal egyik akciójának

2007.05.31. 20:06
Egy lengyel szívsebész lett a lengyel korrupcióellenes hivatal célpontja. Az akció fedővene: Mengele.

A Gazeta Wyborcza lengyel napilap szerint a korrupcióellenes hivatal, a CBA a szívátültetés egyik lengyel specialistájaként ismert sebész ellen folytatott ügyét nevezte el az auschwitzi náci haláltábor rettegett orvosáról. A hivatal azzal vádolta meg a dr. G. néven emlegetett sebészt, hogy megölte azokat a betegeit, akik nem voltak hajlandók hálapénzt fizetni neki.

A CBA februárban őrizetbe vette az orvost, akit azonban a varsói fellebbviteli bíróság május közepén szabadon engedett, mert nem találta megalapozottnak a gyilkosság vádját. A CBA-művelet sokkoló fedőnevének kiszivárgása után a fellebbviteli bíróság bejelentette: írásban fog panaszt tenni a kormányfőnél a korrupcióellenes hivatal ellen.

A "halál angyalaként" is ismert Josef Mengele éveken át volt az auschwitz-birkenaui megsemmisítő tábor orvosa, ő szelektálta a táborba érkezett deportáltakat, és iszonyatos kísérleteket végzett a foglyokon. A náci uralom bukása után sikerült Dél-Amerikába szöknie, feltehetőleg 1979-ben halt meg balesetben, tengeri fürdőzés közben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?