Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Mengele lett a névadója a lengyel korrupciós hivatal egyik akciójának

2007.05.31. 20:06
Egy lengyel szívsebész lett a lengyel korrupcióellenes hivatal célpontja. Az akció fedővene: Mengele.

A Gazeta Wyborcza lengyel napilap szerint a korrupcióellenes hivatal, a CBA a szívátültetés egyik lengyel specialistájaként ismert sebész ellen folytatott ügyét nevezte el az auschwitzi náci haláltábor rettegett orvosáról. A hivatal azzal vádolta meg a dr. G. néven emlegetett sebészt, hogy megölte azokat a betegeit, akik nem voltak hajlandók hálapénzt fizetni neki.

A CBA februárban őrizetbe vette az orvost, akit azonban a varsói fellebbviteli bíróság május közepén szabadon engedett, mert nem találta megalapozottnak a gyilkosság vádját. A CBA-művelet sokkoló fedőnevének kiszivárgása után a fellebbviteli bíróság bejelentette: írásban fog panaszt tenni a kormányfőnél a korrupcióellenes hivatal ellen.

A "halál angyalaként" is ismert Josef Mengele éveken át volt az auschwitz-birkenaui megsemmisítő tábor orvosa, ő szelektálta a táborba érkezett deportáltakat, és iszonyatos kísérleteket végzett a foglyokon. A náci uralom bukása után sikerült Dél-Amerikába szöknie, feltehetőleg 1979-ben halt meg balesetben, tengeri fürdőzés közben.