Szilárda
-4 °C
3 °C

Londonban is kampányolnak a lengyel politikusok

2007.10.02. 12:13
A vezető lengyel pártok megkezdték az Egyesült Királyságban élő lengyelek körüludvarlását az október 21-i előrehozott parlamenti választások előtt. Mivel Nagy-Britanniában és Írországban a becslések szerint 1,25 millió lengyel dolgozik, a szavazataik már lényeges tételt jelenthetnek az előrehozott választáson.

A lengyel törvények szerint a külföldön tartózkodók is voksolhatnak a lengyelországi parlamenti választásokon. Általában a külképviseleteken állítanak fel szavazóurnákat.

A varsói politika érdeklődését jól mutatja, hogy az október 21-i előrehozott választáshoz csak Nagy-Britanniában 20 szavazókerületet hoznak létre.

Most a választási kampányban sorra utaznak Lodonba és Dublinba a lengyel pártok vezetői. Odakészül a kormányzó radikális konzervatív Törvény és Igazság párt miniszterelnöke is, Jaroslaw Kaczynski. Utazásának időpontját az utolsó pillanatig titokban tartják a várható ellenszenvtüntetések miatt. A miniszterelnök ikerbátyja, az államfő, Lech Kaczynski ugyanis tavaly Londonban azt találta mondani, hogy Lengyelországból a vesztesek mennek Angliába dolgozni. Ezt a lengyel emigránsok nem felejtik el neki.

"Itt se hagyják békén az embert, ide kell tolniuk a képüket. Nem azért hagytam ott azt az abnormális országot (Lengyelországot), hogy itt is őket, a lengyel politikusokat lássam". "Ha nem lennének a (lengyel) politikusok, akkor mi most otthon lennénk, és akkor a politikusoknak nem kellene idejönniük hozzánk. Hagyjanak bennünket békén, rólunk gondoskodik Őfelsége kormánya" - ilyen és hasonló véleményeket idéz a nagy-britanniai lengyel híroldalakról és internetes fórumokról a legnagyobb lengyelországi napilap, a Gazeta Wyborcza.

A nagy-britanniai és írországi lengyel szavazatok reményében a LiD ellenzéki liberális-szociáldemokrata választási blokk adóamnesztiát igér azoknak a hazatérőknek, akik korábban megszegték az adóelőírásokat.

Csatlakozott az amnesztiaigérethez a legnagyobb ellenzéki párt, a centrista Polgári Platform is, amely fej-fej mellett áll a kormányzó Törvény és Igazság párttal a közvélemény-kutatások szerint. A Polgári Platform a hazatérőknek adókedvezményeket, kedvezményes hiteleket és más vállalkozásindítási könnyítéseket is kilátásba helyezett.

Még lengyel politikai vita is lesz Londonban: a kormánypárt és két ellenzéki párt magas rangú politikusainak részvételével. A vitát a PRL 24 londoni lengyel nyelvű rádió stúdiójában tartják meg.

2004-ben, amikor 8 egykori kommunista ország lépett be az EU-ba, Nagy-Britannia és Írország beengedte az új, keleti tagországok munkavállalóit. A lehetőséggel leginkább a lengyelek éltek. Most a nagy-britanniai és írországi vendégmunkások túlnyomó többsége lengyel. A méretekre jellemző, hogy Lengyelországból már orvosok és papok is költöztek ki a brit szigetekre az ott dolgozó lengyelek kiszolgálására.

Lengyelországban a radikális konzervatív Törvény és Igazság párt a szélsőjobboldali Lengyel Családi Ligával és az Önvédelem baloldali populista parasztszervezettel kormányzott koalícióban. Az előrehozott választást a koalíció szétesése miatt írták ki, két évvel az esedékes időpont előtt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!