Piroska
-2 °C
5 °C

Szélsőségesek támogatására szorul a jobboldali lengyel kormány

2005.11.04. 10:32
Hivatalosan is ellenzékbe vonult a parlamenti és az elnökválasztásokat is elvesztő, mérsékelt jobboldali Polgári Platform Lengyelországban. A választások nyertese, az erősen jobboldali Jog és Igazság szélsőségesek támogatásával alapíthat kisebbségi kormányt.

Ellenzékbe vonul a liberális konzervatív Polgári Platform (PO) Lengyelországban, jelentette a Reuters. A párt a választások előtt még a parlamenti és az elnökválasztást is megnyerő, szélsőjobboldaliságig konzervatív Jog és Igazság (PiS) pártjával kötött szövetséget, ám a két megmérettetés során a két párt viszonya annyira megromlott, hogy képtelenek voltak koalíciót kötni.

A jobboldali koalíció a legtöbb elemző szerint eleve kudarcra volt ítélve. A PiS populista gazdasági programja összeegyeztethetetlennek tűnt a PO liberális - többek között egykulcso adórendszert vázoló - elképzeléseivel. A két párt között társadalmi jelenségek megítélésében is különbség volt, a PiS vezetői például harcosan homoszexualitás-ellenesek.

A két párt ugyan szövetségesként futott neki a két választásnak, a baloldal összeomlása miatt azonban gyakorlatilag egymással versenyeztek, így kampányuk is a másik ellen irányult. A hangulatkeltésben a populista PiS bizonyult sikeresebbnek, a parlamenti és az elnökválasztáson is az utolsó pillanatban fordították maguk javára az eredményt, aminek érdekében személyeskedő támadásokig is elmentek.

A koalíciós tárgyalások formálisan mégis egy apróságon, a parlamenti elnök megválasztásán feneklettek meg. A PiS korábbi ígéreteivel ellentétben nem támogatta a PO házelnökjelöltjének megválasztását.

A PO vezetője, az elnökválasztást biztosnak tűnő előnyből elvesztő Donald Tusk ezután már az ellenzéki szerep mellett kardoskodott a kérdésben megosztott pártjában. Helyettese, Jan Rokita még a tárgyalások csütörtöki kudarca előtt is a koalíciókötés mellett érvelt, mondván ez történelmi esélyt jelent a tradicionális lengyel jobboldal és a modernizáló erők szövetségének.

A párt vezetése azonban inkább Tusk álláspontja mellé állt. A pártvezér szerint a PiS csakis gyenge, a szélsőjobboldali populisták - a Lengyel Családok Ligája - és a baloldali nacionalisták, az Önvédelem támogatására szoruló kormányt tud alkotni.

Mivel a PiS csak a PO-val együtt tudott volna biztos parlamenti többséggel kormányozni, a mérsékelt jobboldal hivatalos ellenzékbe vonulásával ténylegesen is rászorul a szélsőségesek támogatására. Ez azonban hosszú távon tényleg működésképtelen lehet, ráadásul a Családok Ligája és az Önvédelem is erősen EU-ellenes, és a PiS is az Egyesült Államokat tartja fontosabb szövetségesének. Azaz az EU szempontjából a lehető legrosszabb döntés született, az eddig sem kompromisszumkészségükről ismert lengyelek a jövőben méginkább megnehezíthetik az EU működését.