Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Feloszlathatják a lengyel parlamentet

2006.09.28. 13:54
A jövő héten feloszlathatja magát a lengyel parlament. A közvélemény szintén előrehozott választásokat akar, amin a kormányzó Jog és Igazság súlyos vereségre számíthat.

Előre hozott választások lehetőségéről kezdtek tanácskozást a lengyel parlament pártjainak frakióvezetői. Elképzelhető, hogy a szejm október 10. ülésszaka előtt rendkívüli ülést hívnak össze, amin a parlament feloszlatásáról és előrehozott választások kiírásáról dönthetnek.

Válságból válságba

A múlt héten a nacionalista-populista Önvédelem kilépett a szélsőjobboldali lengyel kormánykoalícióból, agy a Jog és Igazság pártja (PiS) kisebbségben maradt az ultranacionalista, antiszemita Lengyel Családok Ligájával (LPR). A kormány válságát csak tovább növelte, hogy szerdán felvételek szivárogtak ki arról, ahogy államtitkári poszttal próbálták elcsábítani az Önvédelem egyik képviselőjét.

A felvételek nyilvánosságra kerülése után este már tüntetők követelték a kormány lemondását, októberre pedig már a parlamenti ellenzék is demonstrációt hirdetett.

Mondjon le

Több, csütörtökön közzétett közvélemény-kutatás szerint a lengyelek nagy többsége a kormány távozását akarja. A Super Express című bulvárlap felkérésére készített felmérésben a megkérdezettek 67,8 százaléka akarta a kormányfő lemondását. A Gazeta Wyborcza című liberális napilap számára készült közvélemény-kutatásban a megkérdezettek hatvan százaléka azt mondta, hogy a kormánynak távoznia kell, 64 százalék vélekedett úgy, hogy a parlamentnek fel kell oszlatnia magát és - egy évvel a választások után - előre hozott voksolást kell tartani.

A Wprost című jobboldali hetilapban közölt felmérés szerint, ha most vasárnap tartanák a választásokat, a PiS csupán a szavazatok 18,1 százalékára számíthatna, míg a konzervatív-liberális Polgári Platformra a választók 34, az Önvédelemre pedig 10 százalékuk voksolna.