Ágnes
-5 °C
2 °C

Feloszlathatják a lengyel parlamentet

2006.09.28. 13:54
A jövő héten feloszlathatja magát a lengyel parlament. A közvélemény szintén előrehozott választásokat akar, amin a kormányzó Jog és Igazság súlyos vereségre számíthat.

Előre hozott választások lehetőségéről kezdtek tanácskozást a lengyel parlament pártjainak frakióvezetői. Elképzelhető, hogy a szejm október 10. ülésszaka előtt rendkívüli ülést hívnak össze, amin a parlament feloszlatásáról és előrehozott választások kiírásáról dönthetnek.

Válságból válságba

A múlt héten a nacionalista-populista Önvédelem kilépett a szélsőjobboldali lengyel kormánykoalícióból, agy a Jog és Igazság pártja (PiS) kisebbségben maradt az ultranacionalista, antiszemita Lengyel Családok Ligájával (LPR). A kormány válságát csak tovább növelte, hogy szerdán felvételek szivárogtak ki arról, ahogy államtitkári poszttal próbálták elcsábítani az Önvédelem egyik képviselőjét.

A felvételek nyilvánosságra kerülése után este már tüntetők követelték a kormány lemondását, októberre pedig már a parlamenti ellenzék is demonstrációt hirdetett.

Mondjon le

Több, csütörtökön közzétett közvélemény-kutatás szerint a lengyelek nagy többsége a kormány távozását akarja. A Super Express című bulvárlap felkérésére készített felmérésben a megkérdezettek 67,8 százaléka akarta a kormányfő lemondását. A Gazeta Wyborcza című liberális napilap számára készült közvélemény-kutatásban a megkérdezettek hatvan százaléka azt mondta, hogy a kormánynak távoznia kell, 64 százalék vélekedett úgy, hogy a parlamentnek fel kell oszlatnia magát és - egy évvel a választások után - előre hozott voksolást kell tartani.

A Wprost című jobboldali hetilapban közölt felmérés szerint, ha most vasárnap tartanák a választásokat, a PiS csupán a szavazatok 18,1 százalékára számíthatna, míg a konzervatív-liberális Polgári Platformra a választók 34, az Önvédelemre pedig 10 százalékuk voksolna.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!