Gyöngyi
10 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Falragaszokon keresik a háborús bűnösöket

2002.01.20. 12:55
Radovan Karadzic és Ratko Mladic volt boszniai szerb vezetők képeit ábrázoló körözőlevelek jelentek meg Szarajevó utcáin. A falragaszokon ötmillió dollárt ajánlanak fel annak, aki a Nemzetközi Törvényszék első számú gyanúsítottjainak a nyomára vezeti Hágát.
A fekete-fehér plakátokon egy telefonszámot és egy e-mail címet is megadtak, ahol bejelentést lehet tenni a háborús bűnökkel gyanúsított két volt boszniai szerb vezetővel kapcsolatban. A plakátokat az Egyesült Államok külügyminisztériuma jelentette meg az 1984-ben indított, nemzetközi terrorizmus elleni program keretében. Caren Williams, az Egyesült Államok szarajevói nagykövetségének szóvivője közölte, hogy a plakátok megjelenése nem köthető semmilyen különleges, időszerű helyzethez vagy eseményhez.

A hirdetés szerint az ötmillió dollárt azt kapja, aki olyan információkat szolgáltat, amelyek alapján elfogják Karadzicot és Mladicot. Karadzic és Mladic hollétével kapcsolatosan rendszeresen röppennek fel ellenőrizhetetlen hírek Boszniában és Jugoszláviában.

Legutóbb a Banja Luka-i Nezavisne Novine című lap azt írta, hogy Karadzic Délkelet-Boszniában tartózkodik a montenegrói és szerbiai határszakasz által körülhatárolt területen, Zelengora és Romanija hegységek térségében. A lap azt írta, nemrégiben háromszáz amerikai elitkatona érkezett Boszniába, hogy nyomába eredjen Karadzicnak. A hírt hivatalos forrásból nem cáfolták.

Mladiccsal kapcsolatban már régóta tartja magát az a híresztelés, hogy a boszniai szerb hadsereg volt parancsnoka Belgrádban van, s a jugoszláv hadsereg védelmét élvezi. Számtalan hivatalos belgrádi cáfolat ellenére ezt állítja a hágai bíróság is. A szerbiai sajtó azt is tudni véli, hogy a volt hadseregparancsnok a jugoszláv főváros Banovo Brdo negyedében él, és gyakran meglátogatja az ottani temetőben lánya sírját.

A minap az UPI római székhelyű állítólagos koszovói hírügynökség felröppentet egy álhírt, amely szerint Karadzicot és Mladicot elfogták. Az UPI később fordítási hibára hivatkozva visszavonta saját hírét.