Szilárda
-4 °C
3 °C

Robbanó antiszemita plakátok

2002.07.08. 14:47
Két ember megsebesült hétfőn Oroszországban, amikor megpróbált eltávolítani egy út mentén kihelyezett antiszemita plakátot, amelyhez pokolgép volt erősítve. Az ehhez hasonló merényletek egyre gyakoribbak az országban.
A két férfi autóval haladt az országúton, és amikor észrevették a plakátot, kiszálltak, hogy eltávolítsák az út mellől. Ekkor felrobbant a plakáthoz erősített pokolgép, súlyos karsérüléseket okozva a két férfinak.

Súlyos sérüléseket okoz

Oroszországban az utóbbi hónapokban több hasonló eset is történt. A legsúlyosabb május végén, a Moszkvát Kijevvel összekötő országút 32. kilométerénél esett meg. Ekkor a 28 éves Tatyjana Szapunova szintén megpróbált eltávolítani az út mellől egy antiszemita plakátot, amelyhez robbanószerkezet volt erősítve. Az 50-100 gramm trotil robbanásával egyenértékű detonáció következtében a moszkvai fiatalasszony súlyosan megsebesült.

Országos jelenség

Néhány napja a kelet-oroszországi Vlagyivosztok egyik főútvonala mentén, június 12-én pedig a moszkvai körgyűrű mentén bukkantak rá antiszemita plakátra. Június 17-én pedig egy antiszemita feliratú papírdobozt találtak Krasznojarszkban a repülőtér közelében. E három helyen riasztották a hatóságokat, mert a moszkvai esetből okulva robbanástól tartottak. Ám a félelmek alaptalannak bizonyultak, a plakátokhoz erősített, pokolgépnek álcázott szerkezetek ártalmatlanok voltak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!