Bush kampányguruja buktatta le a kémet?

2003.10.22. 15:40
Bush legfőbb bizalmasát gyanítja a washingtoni kémbotrány hátterében a lebuktatott Valerie Plame férje. A Bush-kormány politikáját újságcikkben bíráló Joseph Wilson legszívesebben bilincsbe verve látná Karl Rove főtanácsadót. Annyi már bizonyos, hogy a Fehér Ház szivárogtatott, más csak az a kérdés, hogy megúszhatja-e a jogi felelősségre vonást.
Hosszú, forró politikai ősz vár Washingtonra - véli a Guardian elemzője. Valerie Plame CIA-ügynök lebuktatása még komoly gondokat okozhat az újraválasztási kampányára készülő Bush elnöknek. Az amerikai sajtó egybehangzó véleménye szerint az nem kérdés, hogy Plame-t a kormányzat buktatta le, a kérdés csak az, hogy jogilag felelősségre vonható-e a titkosügynök nevének kiszivárogtatása. Amennyiben igen, a tettes akár tíz éves börtönbüntetést is kaphat.

Bush bizalmasára gyanakszik a diplomata

Plame Joseph Wilson amerikai diplomata felesége. Wilson, az amerikaiak iraki fegyverdossziéjával kapcsolatos vizsgálatának eredményeit közölve komoly politikai támadást intézet Bush kormánya ellen. Véleménye szerint feleségét ezt megbosszulandó buktatták le.

A diplomata sejteni véli, ki állhat az ügy hátterében. Gyanúsítottja Karl Rove, Bush főtanácsadója és kampányguruja, aki már az elnök texasi kormányzósága idején a háttérből irányította a szálakat - írja a Guardian. "Alig várom a napot, hogy bilincsbe verve rugdossák ki a Fehér Házból" - nyilatkozta a kémbotrány nyári kirobbanása után egy hevesebb pillanatában Rove-ról a diplomata.

(Wilson mindig is híres volt éles fogalmazásairól. Bagdadi diplomáciai szolgálata idején, amikor Huszein rezsime azt találta ki, hogy jegyzékbe veszik a jövőben emberpajzsként felhasználható, Irakban állomásozó külföldieket, Wilson sutba dobta az illemet. Az összeírásra reagáló sajtótájékoztatón kötéllel a nyakában jelent meg, mondván nemhogy csak felakaszthatják az irakiak, de ő maga adja hozzá "a kibaszott [sic! - *fucking] kötelet".)

Tudatos szivárogtatás

Bár véleményén kicsit finomított, továbbra is Rove-t tartja felelősnek a történtekért. Véleményét több washingtoni újságíró is alátámasztja, akik beszéltek Rove-val a kiszivárogtatás előtt. A kormányzati források ugyanis hat-tíz újságírónak is "megsúgták": Plame a CIA "alkalmazottja". Az információt egyedül Robert Novak, a Bush kormányzatot a botrányt kirobbantó jegyzet előtt Irak ügyében jegyzetében bíráló konzervatív sztárpublicista írta meg.

Novak nem vádolható a kém szándékos lebuktatásával. "Kormányzati forrásaitól" úgy értesült, a diplomata felesége nem több egyszerű aktatologatónál. A Time amerikai hírmagazin ezzel szemben alaposan utánajárt Plame múltjának.

A legveszélyesebb munkát végezte

Mint kiderült, Plame nem egyszerű aktatologató. A tizennyolc évvel ezelőtt beszervezett asszony a lehető legkockázatosabb munkát végezte: a CIA terminológiája szerint "nem hivatalosan fedett" ügynök (Non-offical Cover, NOC), azaz kém volt. Olyan kém, akit a katonai-, kereskedelmi attaséként dolgozó, diplomáciai védettséget élvező kémekkel szemben semmilyen védelem nem illett meg.

Lebukása esetén még a baráti országokban, mint például Nagy-Britannia, is súlyos börtönbüntetés várna rá. Az arab világban pedig akár ki is végezhetnék.

Jogilag megúszhatják...

Az ügyben a CIA feljelentése nyomán az FBI is vizsgálatot kezdett. A hivatalos nyomozástól függetlenül kutakodó sajtó annyit már egészen biztosan tisztázott, hogy a kiszivárogtató a Fehér Ház alkalmazottja volt. Még ha nem is Rove az eredeti kiszivárogtató, a Novak cikkében említett két "kormányzati forrás" még bajba kerülhet - írja a Guardian. A börtönbüntetést ugyanakkor elkerülhetik. Ha ugyanis valóban nem tudtak Plame megbízatásának valós jellegéről, az amerikai törvények értelmében nem büntethetőek börtönnel a kiszivárogtatásért.

...erkölcsileg nem

A Fehér Ház azonban, még ha egyik alkalmazottját sem vezetik el bilincsben, nehezen úszhatja meg a botrányt. Legalábbis visszás lenne, ha a Fehér Ház morális megtisztításának üzenetével kampányoló Bush és stábja csak jogi csűrés-csavarással tudná büntetlenül megúszni a kém lebuktatását - írja a Guardian.  • Hírek
  • Bankszámla