16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Bebörtönözték a New York Times újságíróját

2005.07.07. 07:04
Négy hónap börtönre ítélte, és azonnal el is záratta Judith Millert a washingtoni szövetségi bíróság. A Valerie Plame CIA-ügynök lebuktatója után nyomozó bíróság azért csukatta le a New York Times újságíróját, mert az nem volt hajlandó kiadni az ügynök kilétét felfedő bizalmas forrását.

Azonnali hatállyal elzárásra ítélte Judith Millert a washingtoni kerületi bíróság. A New York Times újságírónője a bírói felszólítás ellenére sem volt hajlandó felfedni a CIA egyik titkosügynökét, Valerie Plame-t lebuktató bizalmas forrását.

"Ha nem lehet megbízni az újságírók diszkréciójában, akkor nem tudják ellátni a feladatukat, és a sajtó sem lehet szabad" - jelentette ki a bíróság elött Miller. "Vannak idők, amikor a demokrácia érdeke azt kívánja, hogy a lelkiismeret szavát kövessük" - méltatta Arthur Sulzberger, a The New York Times kiadója és elnöke Judith Miller választását.

Millert több hónappal ezelőtt idézte be a bíróság. Az újságírónő információkkal rendelkezik arról a - a feltételezések szerint Bush elnök közvetlen környezetében dolgozó - személyről, aki kiszivárogtatta a sajtó képviselőinek Valerie Plame valódi identitását. A CIA ügynökeként dolgozó nő férje, Joseph Wilson Bush iraki háborús politikájának kritikusaként hazugságon érte az amerikai kormányzatot.

A szintén börtönnel fenyegetett Matthew Cooper, a Time munkatársa az utolsó pillanatban - forrása beleegyezésével - a tanúvallomás mellett döntött. Cooper amúgy is könnyebb helyzetben volt, mivel a Time magazin azután, hogy ítélkezési szünete előtt az amerikai Legfelsőbb Bíróság elutasította az újságírók keresetének a tárgyalását, már kiadta az újságíró az ügyre vonatkozó jegyzeteit.

A jelenlegi amerikai törvényi szabályozás szerint az újságírók nem élveznek az orvosokhoz, ügyvédekhez, papokhoz hasonló védelmet, azaz a szövetségi bíróság felszólítására fel kell fedniük forrásaik kilétét, ha ez egy bűnügyi nyomozás érdeke.

Az ügy pikantériája, hogy a most elzárásra ítélt Miller nem is írt cikket a témáról, egyszerűen csak értesülésekkel rendelkezett az ügyben. A CIA ügynökét cikkében lebuktató, Bushhoz igen közel álló Robert Novak nem állt bíróság elé.

Az ügyben eljáró bíró, Thomas Hogan tavaly novemberben tizennyolc hónap börtönre ítélte Coopert és Millert. Szerdán Coopert felmentette, Miller büntetését négy hónapra mérsékelte.  • Tippek
  • Hírek