16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Bush kihátrál bizalmasa mögül

2005.07.18. 20:08
Egyre valószínűbb, hogy meg kell válnia legfőbb bizalmasától George W. Bushnak. Az elnök hétfőn két évvel ezelőtti ígéretét megismételve megfogadta, hogy kirúgja a CIA egyik fedett ügynökét lebuktató munkatársát. Aki egyre valószínűbb, hogy kampányguruja, Karl Rove volt.

Leváltja azokat a fehér házi tisztviselőket, akik lebuktatták a CIA egyik fedett ügynökét - ismételte meg két évvel korábbi ígéretét hétfőn George W. Bush. Az ígéret most azért vált hangsúlyosabbá, mert egyre bizonyosabb, hogy a kormánnyal vitába keveredő Joseph Wilson nigeri exnagykövet feleségét, Valerie Plame-t Bush főtanácsadója és kampányguruja, Karl Rove buktatta le.

Rove mellett még egy név bukkant fel az eset kapcsán a hétfői amerikai sajtóban. Az amúgy elkötelezetten republikánus Washington Times értesülései szerint Rove mellett Dick Cheney főtanácsadója Lewis Libby is beszélt az újságíróknak Mrs. Wilson valós identitásáról.

Rove szerepére Matthew Cooper, a Time magazin börtönnel fenyegetett újságírójának feljegyzései utalnak. Rove a múlt héten a bíróságon elismerte, hogy beszélt Cooperrel Valerie Plame-ről, de azt tagadta, hogy ő leplezte volna le a nő titkosszolgálati fedését.

Libby szerepére is Cooper utalt. A Time riportere szerint elképzelhető, hogy voltak más kiszivárogtatók is.

Plame-t egyébként nem a korábban börtönnel fenyegetett, éppen ezért korábbi vallomásmegtagadását feladó Cooper, illetve a bizalmas forrásait ki nem adó, ezért négy hónap börtönre ítélt Judith Miller cikke buktatta le, hanem a konzervatív publicista, Robert Novak. Novakot azonban nem idézte be a bíróság.

Bush mostani ígérete azért is jelentősnek tűnik, mert míg a Fehér Ház korábban egyértelműen tagadta, hogy Rove-nak bármi köze lenne az ügyhöz, Bush a múlt héten már kihátrálni látszott legfőbb bizalmasa mögül.  • Tippek
  • Hírek