Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Merényletpánik Róma légterében

2005.04.08. 17:19
Vadászrepülők kényszerítettek kényszerleszállásra egy kisgépet Róma közelében. Titkosszolgálati források szerint a gépet robbanószerrel pakolták meg. Az információ téves volt, a temetés, melyen a világ kétszáz vezető politikusa is részt vett, az incidenstől eltekintve rendben lezajlott.

Gyanús kisgépet fogott be az olasz légierő két F-16-os vadászgépe Róma légterében. Az eredetileg a Ciampiono repülőtérre tartó gépet a vadászrepülők Pratica di Mare irányába térítették és egy katonai reptéren leszállásra kényszerítették. "Titkosszolgálati értesülések szerint a gép fedélzetén pokolgép volt", közölte az olasz légierő vezérkari főnöke, Leonaro Tricarico.


Fotó: EPA

A gép átvizsgálása során kiderült, hogy a titkosszolgálati értesülés téves volt. Az ANSA olasz hírügynökség jelentése szerint a Lear Jet 131-es kisgép Belgrádból tartott Rómába, a pápai temetés miatt lezárt Ciampino reptérre.

II. János Pál temetése rendkívüli biztonsítási esemény volt. Mivel a pápa temetésén a világ kétszáz állami vezetője is részt vett a gyászoló hívők százezrei mellett, az olasz hatóságok teljes légtérzárat rendeltek el Róma felett. A temetésen többek között jelen volt George W. Bush amerikai elnök és Tony Blair brit kormányfő is.

Az olasz főváros légterét légelhárító rakétákkal is biztosították.

A délután egykor befejeződött szertartást egyébként nem zavarta meg rendbontás.

A repülőtéren feltartóztatták a szerb elöljárókat

Svetozar Marovic szerbia-montenegrói államfő hivatala péntek este bejelentette, hogy az olasz hatóságok bombafenyegetés miatt feltartóztatták a pápa temetéséről hazatérőben lévő szerbia-montenegrói küldöttséget a római repülőtéren. Információi szerint egy névtelen telefonáló közölte az olasz hatóságokkal, hogy pokolgép van a kormány gépén.

Marovicon kívül a küldöttség tagja volt a többi között Boris Tadic szerb és Filip Vujanovic montenegrói elnök, illetve Vuk Draskovic külügyminiszter.