Gerzson
-3 °C
3 °C

Plazmaágyú papírmaséból

2004.06.23. 14:24
Nagy hatótávolságú, tömegek ellen bevethető sokkoló fejlesztésén dolgozik egy német és egy amerikai cég. A Rheinmetall áramvezető mikroszálakat robbantana a levegőbe, az XADS ellenben állítólag kifejlesztette a Quake plazmaágyúját. Hitetlenkedésre ad azonban okot, hogy az amerikai cég ingyenes tárhelyszolgáltatónál működteti honlapját és elnöke is freemailt használ. A puska is leginkább egy terepszínűre szigszalagozott kartoncsőre emlékeztet.
Sokkoló plazmafegyver gyártását tervezi több fegyvergyártó is - írja a New Scientist. A nem halálos fegyverek legújabb generációját már nagy tömegek ellen is be lehetne vetni. Egy az amerikai védelmi minisztériummal szerződött amerikai gyártó, az Xtreme Alternative Defense Systems (XADS) már ki is fejlesztette új fegyvere prototípusát.

Kábeltelenítés

A sokkoló fegyverek a 2001. szeptember 11. terrortámadások után váltak népszerűvé. A legelterjedtebb típus a Taser. A fegyvernek azonban számos korlátja van. A sokkoló két dárdácskát lő ki a célpontra, és egy hét méter hosszú kábelen vezeti az áldozatba az 50 000 voltos áramot. Azaz a négyezer amerikai rendőrőrsön rendszeresített fegyvert csak korlátozott hatósugárban és csak egy célpont ellen lehet bevetni.

A New Scientist értesülései szerint a német Rheinmetall - a cég másik fejlesztése az atomerőművek védelmét szolgáló ködgép - több célpont ellen egyidejűleg bevethető sokkoló kifejlesztésén dolgozik. A német mérnökök elképzelése szerint a fegyver egy vezető mikroszálakkal megtöltött robbanó patront lőne ki, így létrehozva az 50 000 voltos áram számára a vezető közeget. A fegyver hatótávolsága azonban továbbra sem lenne túl nagy.

Ionizált levegő

A német bejelentést követően jelezte az XADS, hogy már el is készült saját, a sci-fiket idéző fejlesztésével. Az XADS kilencezer dolláros Közeli Sokkoló Puskája a levegő ionizálásával hozna létre vezető közeget. Eszerint a fegyver a Quake című számítógépes játékból és a Star Trek-szerű sorozatokból megismert plazmafegyverekhez hasonló masszát lőne ki magából, amibe aztán nagyfeszültségű áramot vezetnének.

Az egyelőre három méteres hatósugarú fegyvert a tengerészgyalogság felkérésére fejlesztették ki, kimondottan tömegoszlatásra. A cég tervezi egy százméteres hatósugarú fegyver kifejlesztését is. Ez a New Scientist információi szerint nem plazmával, hanem nagyimpulzusú lézerrel ionizálná a levegőt, akár százméteres körzetben is. Az XADS elképzelései szerint a puska millimásodpercenként 0,4 picoszekundum hosszúságú 5 joule-os impulzust bocsátana ki - ez mintegy tízmillió megawatt teljesítménynek felel meg.

Jogsértő plazmásítás

Taser
Az XADS tervei máris tiltakozást váltottak ki a jogvédők között. A nemzetközi Vöröskereszt félelmei szerint a tömegoszlató fegyverek az ártatlan járókelőkben is kárt tehetnek. Az Amnesty International a halálesetek miatt aggódik, adataik szerint az elmúlt három évben legalább negyvenen vesztették életüket nem sokkal azután, hogy Tasert vetettek be ellenük. A rendőrségi vizsgálatok szerint a halálesetek azonban nem a sokkolóval, hanem az alanyok drogfogyasztásával, szívbetegségével és egyéb betegségeivel magyarázhatók.

Gyanút keltő freemail

Az aggódokat a Slashdot technológiai blog szakírói nyugtathatják meg a leginkább. A szkeptikus bloggerek gyanúsnak találják, hogy a plazmafegyver fejlesztésén dolgozó XADS ingyenes tárhelyszolgáltatónál jegyzi a honlapját, és a cég elnöke is freemailes címet használ. A Slashdot szerint maga a fegyver is inkább hasonlít egy terepszínű szigszalagba burkolt posztertartó kartoncsőre, mint komoly plazmaágyúra. Az is igaz azonban, hogy a cég 2002 novemberében valóban megrendelést kapott a tengerészgyalogságtól tömegoszlató fegyverek fejlesztésére.