Dömötör
-1 °C
14 °C

Ötven tonna fegyver gazdát keres

2002.01.08. 10:56
Jasszer Arafat vizsgálatot rendelt el annak a kapitánynak az ügyében, aki hétfőn kijelentette : az ötven tonnás rakomány címzettjei palesztinok voltak. Korábban az a feltételezés látott napvilágot, hogy - miután a hajó iraki tulajdonban van - az nem szállíthat fegyvert a palesztinoknak. OmarAkavi kapitány szerint a rakományt Arafat közvetlen munkatársainak kellett volna átvenni. A palesztinok tagadták az értesüléseket, mondván Izrael állítása csupán propagandafogás.

Jasszer Arafat vizsgálatot rendelt el Omar Akavi palesztin hajókapitány ügyében, aki hétfőn többek között Arafat közeli munkatársait nevezte meg az ötven tonnányi fegyver cimzettjeiként. A kapitány hétfőn kijelentette, hogy a rakomány megrendelői a palesztinok voltak, és a szállítmány eljuttatására a Palesztin Hatóság tisztségviselőjétől kapott utasítást.

Korábban a hajózási ügyekre szakosodott Lloyd's List napilap azt írta: a hajó iraki tulajdonban van augusztus vége óta. A lap szerint így valószínűtlen, hogy az Iránból szállított 50 tonna fegyvert a Palesztin Hatóság számára, hiszen Irán és Irak között a viszony meglehetősen feszült.

A kapitány a Fatah tagja

Omar Akavi, akit a hajó 12 fős személyzetével együtt fogtak el az izraeliek, minderről a börtönben nyilatkozott a Fox News Channel tévéállomás számára. A 44 éves kapitány elmondta, hogy tanácsadóként dolgozott a Palesztin Hatóság szállítási minisztériumánál, és azt is felfedte, hogy 1976 óta a Jasszer Arafat elnök vezette Fatah mozgalom tagja. Szavaiból kiderült, hogy a fegyvercsempész-ügylet szálai egy bizonyos Adel Avadallah kezében futottak össze.

Arafat nem tudott a szállítmányról?

Arra a kérdésre, hogy maga Arafat tudott-e a dologról, Akavi csak annyit mondott: a fegyvereket a palesztinoknak szánták. Amikor Arafat december 16-án az Izrael elleni támadások beszüntetésére szólított fel, Akavi - elmondása szerint - üzenetet várt megbízóitól az ügylet leállítására, ám az általa említett Adel Avadallah az akció folytatására utasította.

Az AFP-nek nyilatkozva a kapitány azt állította, hogy nem tud a fegyverek eredetéről. Hozzátette: talán Irán vagy a Hezbollah palesztinoknak szánt ajándéka volt a rakomány. Ebben az interjúban a kapitány Adel Mugrabit és Fathi al-Razemet nevezte meg megbízóiként - mindketten Arafat közeli munkatársai.

Az izraeli hírszerzés szerint a 4000 tonnás, Karin A nevű hajót Adel Mugrabi, a Palesztin Hatóság fegyverbeszerzéseinek fő felelőse vásárolta körülbelül egy évvel ezelőtt. A hajó személyzetéből hatan palesztinok, a többiek más arab országokból származnak. A kapitány kijelentette: büszke arra, hogy véghezvitte a feladatot. Mint fogalmazott, a palesztinok háborúban állnak Izraellel, és joguk van megvédeni magukat.

A palesztinok Izrael propagandáját látják az ügy hátterében

A palesztin vezetés vasárnap nyilatkozatban ítélte el a fegyvercsempészési ügyet, egyúttal azt is, hogy Izrael úgy akarja beállítani, mintha a Palesztin Hatóságnak köze lenne hozzá. Ariel Saron izraeli miniszterelnök vasárnap kijelentette: Jasszer Arafat és a Palesztin Hatóság jelentős szerepet játszik a nemzetközi terrorizmusban. Az üggyel kapcsolatban Benjamin Ben Eliezer védelmi miniszter sürgette, hogy Izrael vizsgálja felül a palesztinokhoz fűződő kapcsolatokat.

A Karin A-t csütörtökön fogták el az izraeliek, fedélzetén katyusa-rakétákkal, harckocsi-elhárító aknákkal és lövedékekkel, aknákkal, kézifegyverekkel, lőszerrel és robbanószerekkel. Izraeli becslés szerint a fegyverek értéke mintegy 15 millió dollár.