Salamon
8 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Tizenegy évre ítélték a boszniai szerbek volt elnökét

2003.02.27. 16:51
A Boszniai Szerb Köztársaság egykori elnöke bűnösnek vallotta magát a háborús bűnök elkövetése miatt elindított eljárásban. A viszonylag enyhe ítéletet az ex-elnök együttműködési készségének köszönheti, vallomásában Milosevicset nevezte meg az etnikai tisztogatások kitervelőjeként.
Tizenegy éves börtönbüntetésre ítélte Biljana Plavsicsot, a Boszniai Szerb Köztársaság egykori elnökét a hágai Nemzetközi Bíróság. Plavsics bűnösnek vallotta magát az 1992-95 között lezajlott boszniai háborúban elkövetett bűnökben.

Milosevics ellen vallott

Plavsics az eddigi legmagasabb rangú ex-jugoszláv politikus, aki bűnösnek vallotta magát. Bár a háború áldozatai arányosabb, súlyosabb büntetést vártak, a bíróság figyelembe vette az ex-elnök beismerő vallomását és teljes körű együttműködését is.

Vallomása keretében Plavsics Szlobodan Milosevics volt szerb és jugoszláv elnököt nevezte meg az etnikai tisztogatások kitervelőjeként. Ugyan Plavsics nem kíván tanúskodni más ügyekben, vallomását az ügyészség felhasználhatja a Milosevics elleni perben.