Auguszta
-3 °C
2 °C

Vádalkut kötött az izraeli elnök

2007.06.28. 12:46
Bűnösnek vallotta magát a szexuális zaklatás vádjában Móse Kacav. Az izraeli elnök a nemi erőszakot tagadja, az ügyészség alku keretében ejtette a vádat. Kacav még az alku napján beadja lemondását, cserébe nem kell börtönbe vonulnia.

Bebizonyosodott Mse Kacav ideiglenesen lemondott izraeli államfő bűnössége, jelentette a Haaretz. Kacavot nemi erőszakkal, szexuális zaklatással, tanúk megfélemlítésével és hivatali visszaéléssel vádolta meg az izraeli ügyészség, amiért távozni kényszerült hivatalából.

Kacav vádalkut kötött az ügyészséggel, ennek értelmében ejtik a nemi erőszak vádját és nem ítélik letöltendő börtönre, írja a Haaretz. Cserébe Kacav bűnösnek vallja magát a többi vádpontban, amiért felfüggesztett börtönre ítélik majd. Emellett Kacavnak kártérítést kell fizetnie azoknak a munkatársainak, akiket zaklatott.

A vádból ugyan ejtik a fizikai erőszakra utaló pontokat, az ügyészség szerint azonban ez mégis bátorítóan hathat a szexuális zaklatások áldozataira. Indoklásuk szerint a fizikai erőszak vádját az elnöki hivatal jóhírének védelmében ejtették.

Kacav az alku értelmében még ma benyújtja hivatalos lemondását az elnöki posztról, amiről a vádemeléskor csak ideiglenesen mondott le. Lemondása a benyújtása után 48 órával válik hivatalossá, jelentette a Haaretz. Utódjául a parlament már megválasztotta Simon Perezt.

Kacav az eredeti vádirat szerint még turisztikai miniszterként kétszer megerőszakolta egyik munkatársát, akit később is rendszeresen, szexuális célzattal fogdosott. Hasonló vádakat fogalmazott meg az elnöki rezidencia egyik alkalmazottja is. Kacav végig tagadta, hogy erőszakoskodott volna, sőt, szerinte a fogdosás sem szexuális természetű volt. Ez utóbbit végül a vádalku keretében mégis magára vállalta.