Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Plébánosa kelt Charles Zentai védelmére

2005.07.15. 13:27
Nyílt levéllel fordult az ausztrál igazságügyi miniszterhez a náci bűnökkel vádolt Zentai Károly plébánosa. Arra kéri a politikust, találkozzon a 86 éves aggastyánnal, bizonyosodjon meg róla, hogy jó ember, példás családapa és jó keresztény". Zentait egy zsidó fiú megkínzásával és meggyilkolásával vádolják.

Felbőszítette a zsidó közösségeket az a levél, amelyet a háborús bűnökkel vádolt, Ausztráliában élő Charles Zentai egyházközségének katolikus plébánosa írt. A pap Chris Ellison ausztrál igazságügyi miniszternek címezte a levelet, aki a végső döntést hivatott meghozni a feltételezett náci bűnös kiadatásáról, írta pénteken a NEWS.com.au.

A légynek se

John Flynn atya egy katolikus híroldalon megjelent írásában kifejtette, hogy a 86 éves özvegy "jó ember, példás családapa és jó keresztény" akit nem kellene arra kényszeríteni, hogy elhagyja családját, és Magyarországon bíróság elé állítsák. Zentai első osztályú katolikus, aki "a légynek sem ártana", idézi a papi levelet egy másik hírszájt. Flynn atya szerint Charles Zentai kiűzése választott hazájából "igazságtalan és embertelen" cselekedet lenne. A plébános reméli, hogy a miniszterre nem hat a politikai nyomásgyakorlás, és "az igazság, a könyörület, és az emberiesség" nevében dönt.

Az ausztrál igazságügyi miniszter nem fogadta el Flynn atyának azt a javaslatát, hogy személyesen találkozzék Zentaival, mert ezt nem tartja helyénvalónak. A bírósági eljárás befejezése után azonban azonban figyelembe veheti a katolikus pap levelét, amikor már neki kell döntenie a magyar kiadatási kérelemről, írja az ausztrál hírszájt. Chris Ellison egyébként számtalan levelet kap Zentai ügyében, a legtöbbet a perth-i zsidó közösségtől. Ezekben viszont arra sürgetik, hogy ne habozzon kiadatni Zentait a magyar hatóságoknak.

A jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ, az a zsidó emberjogi szervezet, amely megkezdte a kutatást Zentai után, gyalázatosnak tartja, hogy Flynn a bizonyítékok ismeretének hiányában beavatkozik az ügybe. A központ igazgatója, Efraim Zuroff egyfelől "automatikus reakciónak" tartja a plébános szenvedélyes levelét, másfelől viszont úgy fogalmaz: "Szerencsétlen dolog, ha egy reverendába öltözött ember így reagál."

Letartóztatták

A miniszter egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy előzetes letartóztatásba helyezték Zentait, de mivel nem tartanak szökésétől, szabadlábon védekezhet. A magyar állam márciusban kérte a feltételezett háborús bűnös kiadatását, de erről az ausztrál hatóságok még két lépcsőben döntenek. Zentai lenne az első ember, akit Ausztrália kiad.

Zentai Károlyt azzal gyanúsítják, hogy a magyar hadsereg tisztjeként 1944. november 8-án egy budapesti katonai lágerben részt vett egy 18 éves zsidó fiatalember, Balázs Péter meggyilkolásában, akinek holttestét kövekkel terhelve dobták a Dunába. Két bűntársát, ugyancsak magyar katonatiszteket, a II. világháború után gyilkosság miatt elítélték, neki azonban sikerült kijutnia Németországba, ahonnét az 1950-es években kivándorolt Ausztráliába.