Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Alkotmányellenes az amerikai zászlóeskü szövege

2002.06.27. 12:30
Alkotmányellenesnek találta az amerikai állami iskolák zászlóeskü szövegének "egy nemzet Istenben" kiegészítését a kaliforniai fellebbviteli bíróság szerdán. George W. Bush amerikai elnök szerint a döntés nevetséges.
Alkotmányellenesnek találta az állami iskolákban kötelezően minden nap elmondandó úgynevezett zászlóeskü egyik részét egy amerikai fellebbviteli Bíróság. A kifogásolt mondatrész az "egy nemzet Istenben", amelybe az "Istenben" szó csak egy 1954-ben hozott kongresszusi döntés után került be.

A testület azzal indokolta határozatát, hogy "az eskü jelenlegi szövege tartalmaz egy megengedhetetlen vallásos kiegészítést, amely azt sugallja a nem hívőknek, hogy ők kívülállók, nem tagjai a közösségnek. Ugyanakkor a hívőknek azt az érzését erősití, hogy ők a beavatottak, a politikai közösség kedvezményezettjei." Egyben azt is jelenti, hogy az eskütevő nem csak az amerikai zászló képviselte értékekre, hanem a monoteizmusra is felesküszik.

A Pledge of Allegiance (zászlóeskü) szövege:
I pledge allegiance to the flag of the United States of America, and to the Republic for which it stands, one nation under God, indivisible, with liberty and justice for all.

A zászlóeskü első változata 1892-ben tűnt fel. Ezt először 1924-ben módosították, majd az 1942-es változatot hivatalosan is elismerte a kormány. 1954-ben Dwight D. Eisenhower elnök támogatásával bekerült a szövegbe a most kifogásolt frázis is.

Megtagadhatják az esküt

A bíróság szerint azt is figyelembe kell venni, hogy az 1954-es kiegészítés egy olyan időszakban született, amikor a kormány nyilvánosan nagy súlyt helyezett az ateista kommunizmus elleni harcra. Amennyiben a háromtagú testület döntése érvényben marad, úgy kilenc állam iskolásai megtagadhatják a zászlóesküt. A liberálisnak tartott bíróság hatásköre a következő államokra terjed ki: Alaszka, Arizona, Kalifornia, Hawaii, Idaho, Montana, Nevada, Oregon és Washington.

A szenátus az eskü mellett

A szövetségi és állami kormányzatok még fellebbezhetnek a döntés ellen. A szenátus mindesetre egy, a jelenlegi eskü szövegét támogató határozatot szavazott meg 99-0 arányban. Ari Fleischer, a Fehér Ház szóvivője szerint George W. Bush amerikai elnök nevetségesnek nevezte a bíróság döntését. Fleischer hozzátette, hogy a kaliforniai határozatot hibásnak tartják, és keresik annak lehetőségét, hogyan tudná az igazságügyi minisztérium megoldani ezt a problémát. Szerinte az amerikai emberek se pártolják a szövegváltoztatást. A kormány azt hangsúlyozza, hogy "az Istenben"-nek minimális vallási tartalma van.