Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Alkotmányellenes az amerikai zászlóeskü szövege

2002.06.27. 12:30
Alkotmányellenesnek találta az amerikai állami iskolák zászlóeskü szövegének "egy nemzet Istenben" kiegészítését a kaliforniai fellebbviteli bíróság szerdán. George W. Bush amerikai elnök szerint a döntés nevetséges.
Alkotmányellenesnek találta az állami iskolákban kötelezően minden nap elmondandó úgynevezett zászlóeskü egyik részét egy amerikai fellebbviteli Bíróság. A kifogásolt mondatrész az "egy nemzet Istenben", amelybe az "Istenben" szó csak egy 1954-ben hozott kongresszusi döntés után került be.

A testület azzal indokolta határozatát, hogy "az eskü jelenlegi szövege tartalmaz egy megengedhetetlen vallásos kiegészítést, amely azt sugallja a nem hívőknek, hogy ők kívülállók, nem tagjai a közösségnek. Ugyanakkor a hívőknek azt az érzését erősití, hogy ők a beavatottak, a politikai közösség kedvezményezettjei." Egyben azt is jelenti, hogy az eskütevő nem csak az amerikai zászló képviselte értékekre, hanem a monoteizmusra is felesküszik.

A Pledge of Allegiance (zászlóeskü) szövege:
I pledge allegiance to the flag of the United States of America, and to the Republic for which it stands, one nation under God, indivisible, with liberty and justice for all.

A zászlóeskü első változata 1892-ben tűnt fel. Ezt először 1924-ben módosították, majd az 1942-es változatot hivatalosan is elismerte a kormány. 1954-ben Dwight D. Eisenhower elnök támogatásával bekerült a szövegbe a most kifogásolt frázis is.

Megtagadhatják az esküt

A bíróság szerint azt is figyelembe kell venni, hogy az 1954-es kiegészítés egy olyan időszakban született, amikor a kormány nyilvánosan nagy súlyt helyezett az ateista kommunizmus elleni harcra. Amennyiben a háromtagú testület döntése érvényben marad, úgy kilenc állam iskolásai megtagadhatják a zászlóesküt. A liberálisnak tartott bíróság hatásköre a következő államokra terjed ki: Alaszka, Arizona, Kalifornia, Hawaii, Idaho, Montana, Nevada, Oregon és Washington.

A szenátus az eskü mellett

A szövetségi és állami kormányzatok még fellebbezhetnek a döntés ellen. A szenátus mindesetre egy, a jelenlegi eskü szövegét támogató határozatot szavazott meg 99-0 arányban. Ari Fleischer, a Fehér Ház szóvivője szerint George W. Bush amerikai elnök nevetségesnek nevezte a bíróság döntését. Fleischer hozzátette, hogy a kaliforniai határozatot hibásnak tartják, és keresik annak lehetőségét, hogyan tudná az igazságügyi minisztérium megoldani ezt a problémát. Szerinte az amerikai emberek se pártolják a szövegváltoztatást. A kormány azt hangsúlyozza, hogy "az Istenben"-nek minimális vallási tartalma van.