Ferenc, Olívia
-3 °C
2 °C

Megkezdődött a lengyelországi EU-népszavazás

2003.06.07. 12:28
Lengyelországban szombat reggel hat órakor megkezdődött az ország európai uniós csatlakozásáról döntő népszavazás.
A 38,5 milliós ország 29,5 millió választópolgára szombaton és vasárnap csaknem 25 ezer szavazóhelyiségben reggel 6 órától este 20 óráig adhatja le szavazatát.

A szavazásra jogosult lengyel állampolgárok Málta, Szlovénia, Magyarország, Litvánia és Szlovákia után hatodikként járulnak az urnákhoz, hogy kötelező erejű népszavazáson döntsenek arról, csatlakozzék-e az ország a kilenc másik tagjelölttel együtt 2004. május elsején az Európai Unióhoz. A szavazóknak a következő kérdésre kell válaszolniuk: Egyetért-e azzal, hogy a Lengyel Köztársaság belépjen az Európai Unióba?

A lengyel alkotmány értelmében a referendum csak akkor lesz érvényes, ha azon a választók legalább 50 százaléka plusz egy fő leadja szavazatát.

A részvételüket biztosra ígérő szavazók aránya különböző felmérések szerint 57-71 százalék, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a tényleges részvétel ennél jóval - akár 20 százalékkal is - alacsonyabb lehet. A potenciális résztvevők 74-76 százaléka igent, 13-16 százaléka nemet mond az integrációra