Piroska
-2 °C
5 °C

Kamuzik a rendőrség vagy kétbalkezesek voltak a terroristák?

2006.08.30. 13:10
Gyanús egy brit bombaszakértőnek az a rendőrségi jelentés, amit a terrorcselekményre készülő gyanúsítottakról készítettek. Nigel Wylde szerint a rendőrség által megnevezett robbanóanyag "kikeverése" órákig tart, s a művelet végrehajtása közben erős vegyszerszag terjeng.

Nigel Wylde brit robbanóanyag-szakértő kétségbe vonta azon megállapítások hitelességét, amelyeket a brit hatóságok a nyilvánosság elé tártak a minap a Nagy-Britanniában leleplezett állítólagos terroristák terveiről.

Szinte lehetetlen

Valószínűtlennek nevezte a hamburgi Stern magazinnak adott nyilatkozatában, hogy a Londonban őrizetbe vett állítólagos terroristáknak sikerülhetett volna úgy összeállítani működőképes robbanószerkezeteket a felrobbantásra kiszemelt repülőgépek fedélzetén, ahogyan a brit hatóságok leírták a nyilvánosság elé tárt jelentésükben. Szinte lehetetlen egy repülőgép fedélzetén úgy összevegyíteni több összetevőből a nyomozók által megnevezett TATP (triacetonperoxid) robbanóanyagot, ahogyan a hatóságok beállították - vélekedett a Stern csütörtökön megjelent legfrissebb számában.


Wylde egykor pokolgépek hatástalanítását végezte Észak-Írországban a brit hadsereg tisztjeként, jelenleg pedig törvényszéki fegyverszakértőként tevékenykedik.

A brit rendőrség augusztusban 24 feltételezett terroristát vett őrizetbe, mert állítólag azt tervezték, hogy felrobbantanak tíz, transzatlanti járaton közlekedő utasszállító repülőgépet. Az állítólagos összeesküvés "forgatókönyvét" ismertető hatóságok szerint a merénylők triacetonperoxiddal akarták végrehajtani robbantásaikat a kiszemelt repülőgépeken, de nem a kész robbanóanyagot, hanem annak üdítőitalos palackokba töltött folyékony összetevőit vitték volna fel a fedélzetre, s a gépen állították volna elő a robbanóanyagot a komponensek elegyítésével. (Olvassal el, mire jutott az Index a robbanóanyag összetevőivel >>>)

Órákig tartana, büdös lenne

Wylde szerint ez majdnem teljesen lehetetlen egy repülőgép fedélzetén, mert a robbanóanyag ilyetén "kikeverése" órákig tart, s a művelet végrehajtása közben erős vegyszerszag terjeng. Ráadásul a kikeverés teljes idejére nulla Celsius-fokos hőmérsékletet kell biztosítani. Wylde elképzelhetőnek tartja, hogy a biztonsági szervek valójában egészen más dolgokat állapítottak meg nyomozásuk során, s csak a közvéleményt traktálják ezzel a történettel.

Másfelől azt is lehetségesnek véli, hogy a gyanúsítottak valóban ilyen terveket forgattak a fejükben, de akkor - szerinte - olyan együgyű, kétbalkezes terroristákról van szó, akik nem okozhattak volna pusztítást. Az utóbbi esetben semmiképpen sem állja meg a helyét Paul Stephensonnak, a Scotland Yard helyettes vezetőjének az a kijelentése, hogy "hihetetlen mértékű tömeggyilkosságot" akadályozott meg a brit rendőrség.

Az őrizetbe vett 24 gyanúsított közül ötöt már szabadlábra helyeztek a brit hatóságok, tizenkettő ellen pedig vádat emeltek. Három esetben nem az összeesküvésben való közvetlen részvétel a vád, hanem az, hogy az illetők nem tettek feljelentést, noha tudomásuk volt az összeesküvők terveiről.