Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Földcsuszamlás és bizonytalanság Lengyelországban

2005.09.26. 14:34
Felidegesítette a varsói tőzsdét a lengyel választás végeredménye. Bár a jobboldal csaknem kétharmados többséget szerzett, a legerősebb párt populista ígéretei nem garantálják a túlköltekező államháztartás reformját.

Stabil többséget szerzett a lengyel jobboldal a parlament alsóházában a vasárnapi választások után. A rendkívül alacsony, 40,2 százalékos részvétel mellett zajló választáson a szavazatok 90 százalékának összeszámlálása után a populista jobboldali Jog és Igazság (PiS) a szavazatok 26,8 százalékával 152 képviselői helyet, várható koalíciós partnerük, a piacbarát liberális Polgári Platform (PO) 24,2 százalékkal 133 mandátumot szerzett a 460 tagú alsóházban.

A harmadik helyen a baloldali nacionalista Önvédelem agrármozgalom végzett 57 mandátummal. Az eddig kormányzó Baloldali Demokratikus Szövetség támogatói háromnegyedét elveszítve 56 képviselőt küldhet a parlamentbe, ahol még 33 képviselővel a szélsőjobboldali Lengyel Családok Ligája (LPR) és a baloldal hagyományos szövetségese, a 27 képviselőt delegáló Parasztpárt (PSL) lesz jelen.

Csaknem kétharmados többsége ellenére a PiS és a PO kemény koalíciós tárgyalások és még keményebb kormányzás előtt áll. A Kaczynski ikerpár vezette PiS populista ígéretei nehezen egyeztethetőek össze a fiskális konzervatív PO liberális gazdasági programjával.

Az aggályok leginkább a piac reakcióin láthatóak. A tőzsde idegesen reagált arra a hírre, hogy az utolsó közvélemény-kutatásokkal ellentétben mégsem a PO lett a parlament legerősebb pártja. Piaci elemzők a PiS-t nem tartják alkalmasnak a Lengyelországot lebénító költségvetési túlköltekezés megfékezésére.

A zloty árfolyama hétfőn esett a választási eredmények láttán, mivel a PiS korábban kételyeit fogalmazta meg az euró bevezethetőségével kapcsolatban. A PiS vezetői igyekeztek megnyugtatni a piacokat, azt ígérve, hogy gyorsan megkezdik a koalíciós tárgyalásokat, s hangsúlyozták, hogy a következő kormány programja kompromisszumokon alapul majd.