Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Rálőttek a palesztin kormányfőre

2005.06.22. 14:50
A palesztin vezetéssel elégedetlenkedő fegyveresek támadtak rá Ahmed Koreire. A palesztin kormányfő szélsőségesekkel próbált tárgyalni egy ciszjordániai menekülttáborban, de menekülésre kényszerült.

Elégedetlenkedő palesztin fegyveresek tüzet nyitottak egy épületre a ciszjordániai Balata menekülttáborban. Az épületben Ahmed Korei palesztin kormányfő tartott éppen beszédet. Korei sértetlenül úszta meg a támadást, de a táborból menekülve kellett távoznia, jelentette a BBC.

"Ez pontosan az a káosz, amit nem akarunk" - kommentálta a támadást Korei. Az elemzők szerint a balatai akció is mutatja, hogy komoly gondok vannak a rendfenntartással a Palesztin Hatóság ellenőrzése alatt álló területeken, írja a BBC.

Korei egy sportklubban intézett szózatot a szélsőséges palesztinok egy csoportjához. A felfegyverzett férfiak egy csoportja előbb az épületen kívül kezdett lövöldözni, a golyók azonban nem hatoltak át a falakon. Ekkor azonban az épületben gyülekezők is tüzet nyitottak, lövéseiket a jelentések szerint a levegőbe adták le.

Korei menekülőre fogta, ekkor egy bomba is felrobbant, mintegy háromszáz méterre a kormányfőtől. A BBC jelentése szerint egyelőre nem tisztázott, hogy a szélsőségesek mi ellen tiltakoztak. Egy, az AP-nek nyilatkozó szélsőséges azzal indokolta a támadást, hogy a palesztin vezetés cserben hagyta a népet.

"A vezető tisztviselők luxusban élnek, azok, akik a vérüket áldozták Palesztináért, nincstelenek" - nyilatkozta az AP-nek Mahmud Katib. A férfi apja huszonegy évet töltött izraeli börtönökben. "Eljutottam odáig, hogy már gyilkolni akarok. Így visszaszerezhetem a jogaimat, apám jogait és mindannyiunk jogait" - jelentette ki.

Korei a múlt héten csalódottságának adott hangot a palesztin területeken uralkodó káosz miatt. A kormányfő lemondással fenyegetőzött arra az esetre, ha a biztonsági erők nem tudják lefegyverezni a szélsőségeseket.