Alfréd
-3 °C
3 °C

Abasz mellé álltak a szélsőségesek

2004.11.29. 10:18
Békülékenysége ellenére is támogatja Mahmud Abaszt a palesztin lázadásban tevékeny szerepet vállaló al-Aksza Mártírjainak Brigádja. A terroristacsoportot Marvan Barguti, a volt kormányfő riválisának tekintett radikális Fatah-vezető győzte meg.

Támogatásáról biztosította Mahmud Abaszt, a Fatah elnökjelöltjét a politikai mozgalom fegyveres szárnya, az al-Aksza Mártírjainak Brigádja, jelentette a BBC. A terroristacsoport támogatása meglepő, mert Abasz palesztin miniszterelnökként elutasította az erőszakot és Arafat pártjának mérsékeltjei közé tartozik.

Szemmel tartják

Az al-Aksza mártírjai azután döntöttek a Fatah egyedüli jelöltjének támogatásáról, hogy egyeztettek a mozgalom életfogytiglani börtönbüntetését töltő katonai vezetőjével, a második intifáda egyik kirobbantójának tartott Marvan Bargutival. A szélsőségesek körében népszerű Barguti pénteken mondott le indulási szándékáról az Arafat utódlására kiírt elnökválasztásokon.

A BBC izraeli tudósítója szerint az al-Aksza mártírjainak támogatása különösen meglepő annak fényében, hogy Abaszt túl engedékenynek tartják. A terroristák, mint mondták, rajta tartják szemüket az elnöki posztra legesélyesebb politikuson, és ha elégedetlenek, szakadást okozhatnak az amúgy is megosztott Fatahban.

Nagyesélyes

A feszült viszonyt jelzi, hogy Arafat gyászszertartásán az al-Aksza mártírjai kezdtek lövöldözést Abasz megjelenésekor. A szélsőségesek támogatását is megszerezve azonban egyértelműen az egykori kormányfő - akit Arafat halála után a Palesztin Felszabadítási Szervezet elnökének is megválasztottak - a legfőbb esélyese a januári választásnak.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft