Edina
-12 °C
-3 °C

Rendőrök rohanták meg a palesztin parlamentet

2005.10.03. 14:17
Felfegyverzett rendőrtisztek rohanták meg a palesztin parlament épületét. A gázai rendőrök a Hamasz elleni fellépést követelik.

Kéttucatnyi, felfegyverzett gázai palesztin rendőrtiszt rohanta meg hétfőn a palesztin törvényhozás gázai épületét, jelentette a BBC. A rendfenntartók a Hamasz terroristái elleni erőteljes fellépést követelik. "Vagy a (Palesztin) Hatóság, vagy a Hamász" - skandálták.

A Gázai övezetben a zsidó telepek felszámolása és az izraeli haderő kivonása után a környéken kiemelkedő népszerűségű, politikai szerepre készülő Hamasz vette át a hatalmat, fegyveresei rendszeresen összecsapnak a Palesztin Hatóság rendőrségével is. Vasárnap is heves összecsapások voltak a rendőrök és a Hamasz terroristái között, a harcokban egy rendőrparancsnok, Ali Makávi és két civil vesztette életét, írja a BBC.

"Tegnap egyszerűen nem volt elég lőszerünk. A parancsnokunk meghalt a szemünk láttára, miközben mi kifogytunk a puskagolyóból" - panaszolta a problémákat az egyik tiltakozó. A vasárnapi összecsapás azután tört ki, hogy a rendőrség érvényt próbált szerezni a fegyverviselési tilalomnak.

A parlament ostromának részleteiről és a rendőrök terveiről nem érkezett jelentés.