Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Újságírókra támadtak az iraki lázadók

2005.10.24. 20:46
Összehangolt támadást intéztek az Irakból tudósító újságírók szállása ellen az iraki lázadók. A három robbantásban húszan meghaltak, a támadók ezután túszokat próbáltak ejteni, de ez a tűzharcban nem sikerült.

Legalább húszan életüket vesztették a főként újságíróknak otthont adó bagdadi Palestine hotel elleni összehangolt öngyilkos támadásban. A korábbi hírekkel szemben nem egy, hanem három öngyilkos merénylő robbantott pokolgépet a szigorúan örzőtt kormányzati negyed közelében található épületnél, amit erődszerű védművekkel bizotsítanak.

Betonkeverővel támadtak

A legfrissebb jelentések szerint két öngyilkos merénylő nyitott utat egy robbanószerrel megpakolt cementszállító - más hírek szerint betonkeverő - teherautónak, ami az épület recepciójába hajtott. A jelentések szerint a támadásban biztonságiak és a szálloda dolgozói vesztették életüket, mindössze három újságíró sérüléséről érkezett jelentés.

Korábban az iraki rendőrség beszámolója még csak egy pokolgépes robbantásról és két rakétatalálatról, illetve aknabecsapódásról számolt be. A támadás a ramadán idején tartott nappali böjt után, helyi idő szerint a kora esti órákban érte a szigorúan védett szállodakomplexumot.

A helyszíni beszámolók szerint a szállodakomplexumot három különböző irányból közelítették meg a robbanóanyagokkal megrakott gépkocsik. Az első kettő robbanása utat nyitott a harmadiknak, ami alig két perccel az első két gépkocsi után robbant, már az első két kamikaze merénylőt is feltartóztatni próbáló őrség össztüze alatt. A betonszállító egy rendőrposztnál, illetve az őrséghez tartozó amerikai Bradley páncélozott harcjármű mellett robbant, s hatalmas láng- és füstoszlop csapott fel.

Túszokat próbáltak ejteni

Amerikai áldozatai vagy sebesültjei az első közlések szerint nem voltak a pokolgépes támadásoknak, a detonációk ellen kiépített betonfal bizonyos mértékig védelmet nyújtott.

A tévéállomások felvételei szerint sűrű füst és porfelhő gomolygott a szállodaépületek felől, s törmelék hullott alá az emeletekről. A törmelékek és repeszek több száz méteres körzetben szóródtak szét, a környéken lévő épületekben is betörtek az ablakok, miután a két kisebb detonációt egy nagyobb erejű robbanás követte. Sok embert üvegszilánkok sebesítettek meg. Magukban a szállodákban ugyanakkor nem követeltek halálos áldozatokat a robbantások.

Az iraki elnök nemzetbiztonsági tanácsadója szerint a három öngyilkos merénylőt követően a támadók gránátvetőkkel tűz alá vették a szállodakomplexum épületeit, s tervük nyilvánvaló volt, megpróbálták hatalmukba keríteni a létesítményt, továbbá túszokat szedni a külföldi, illetve arab újságírók és más szállóvendégek közül, s emiatt bontakozott ki tűzharc a robbantásokat követően.