Valér
4 °C
8 °C

Szükségállapot Palesztinában

2007.06.14. 20:53
Miután a Hamasz gyakorlatilag átvette a hatalmat Gázában, Mahmúd Abasz feloszlatta a párt vezette egységkormányt és szükségállapotot hirdetett ki. A lépéstől a béke helyreállítását reméli.

Menesztette a palesztin kormányt és szükségállapotot rendelt el Palesztinában Mahmúd Abasz elnök, miután a harcok a Gázai övezetről már Ciszjordániába is átterjedtek.

Abasz a BBC-nek nyilatkozó tanácsadói szerint az elnök a lehető leghamarabbi időpontra választásokat ír ki. A lépéstől a hatalomért folyó harc megfékezését várja.

Csütörtökön a Hamasz fegyveresei nagyjából ellenőrzésük alá vonták a Gázai övezet egészét, estére a Fatah milíciáinak két központi bázisát is elfoglalták.

A BBC jeruzsálemi tudósítója szerint a szükségállapot bevezetésével és a kormány feloszlatásával Palesztina gyakorlatilag két részre szakadt - a Gázai övezet a Hamaszé, Ciszjordánia a Fatahé.

Palesztina végleges kettészakadására utal az is, hogy a Hamasz Abasz kijelentésére adott válasza szerint "nincs gyakorlati értéke" annak, amit az elnök mondott.

Éjjel elesett az utolsó bástya

A Hamász iszlamista palesztin szervezet fegyveresei csütörtök éjjel közölték: elfoglalták a Mahmúd Abbász elnök vezette Fatah szervezet gázai "utolsó bástyáját", az elnöki hivatal épületegyüttesét. A Hamász rádiója azt jelentette, hogy "elesett a korrupció utolsó bástyája". A Hamász fegyveresei előzőleg körbezárták az épületegyüttest. A támadás idején Mahmúd Abbász a ciszjordániai Rámalláhban lévő székhelyén tartózkodott. Abu Obeida, a Hamász szóvivője szerint a gázai elnöki hivatalnál nem voltak harcok, mivel a Fatah fegyveresei előzőleg elhagyták az épületegyüttest.