Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Hét atombombára elég hasadóanyagnak veszett nyoma

2005.02.17. 11:54
Harminc kilogramm, atomfegyvergyártásban is használható plutónium eltűnéséről tesz bejelentést csütörtökön a brit atomenergia-felügyelet. A hivatalos szervek szerint nyilvántartási hibáról lehet szó, a hasadóanyag nem tűnhetett el.

Hét atombomba legyártásához elegendő plutónium tűnt el a sellafieldi atomerőműből a British Nuclear Group értesülései szerint, írja a Times. A londoni lap értesülései szerint a brit atomenergia-felügyelet csütörtökön megjelenő éves jelentése szerint harminc kilogramm hasadóanyaggal nem tudnak elszámolni az erőműben.

A BBC egyik szakértője szerint az erőmű várhatóan a hasadóanyaggal kapcsolatos dokumentáció elvesztését fogja csak elismerni. Véleményük szerint a nyilvántartási hiba "nem jelenti, hogy valóban nyoma veszett volna a plutóniumnak", írja a BBC a kereskedelmi és ipari minisztérium közleményére hivatkozva.

"Nem szokatlan, hogy a papírok hiányt mutat a hasadóanyag-nyilvántartásban. Ez azonban nem jelenti, hogy valóban el is tűnt a plutónium", áll a közleményben.

A BBC értesülései szerint a sellafieldi erőmű hivatalosan mérsékelni próbálja majd a nukleáris anyag eltűnésének a jelentőségét. Előzetes nyilatkozataik szerint a nyilvántartásból hiányzó hasadóanyag-mennyiség "a megengedett mérési hibahatáron belüli".

A hivatali optimizmussal szemben az atomfegyver-szakértők aggodalmaikat fogalmazták meg. "Mindig is lesz olyan hasadóanyag, amivel nem tudnak elszámolni, de a mostani drámai fordulat", nyilatkozta a BBC-nek Frank Barnaby. Véleménye szerint ez újabb érv amellett, hogy a kiégett nukleáris fűtőanyagokat ne lehessen újrahasznosítani, mivel ezen folyamat során keletkeznek a legnagyobb hiányok.