Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Amerika Pakisztánt magasztalja

2006.09.22. 17:31
Pervez Musarraf pakisztáni elnök a Fehér Ház dicséretére reagálva felidézte az Egyesült Államok 2001-ben történt fenyegetését: „Készüljetek fel rá, hogy bombázni fogunk. Készüljetek fel rá, hogy visszakerültök a kőkorszakba!” Magyarázata szerint kizárólag az ország nemzeti érdeke miatt szövetkezett Amerikával, egyáltalán nem félt.

Pakisztán elnöke, Pervez Musarraf a CBS 60 Minutes című hírműsorának adott interjúban azt állítja, az Egyesült Államok megfenyegette országát 2001. szeptember 11-e után. A Fehér Ház – mely a napokban dicsérte Pakisztánt a terror elleni küzdelemben vállalt szerepéért – nem kívánta kommentálni a hírt, jelentette a BBC.

„Készüljetek fel rá, hogy bombázni fogunk. Készüljetek fel rá, hogy visszakerültök a kőkorszakba!” - mondta Richard Armitage, akkori amerikai külügyminiszter-helyettes a pakisztáni hírszerzés vezetőjének Amerika terrorellenes háborújának hajnalán, legalábbis Musarraf szerint. Pakisztán elnöke azonban leszögezte, nem az Egyesült Államoktól való félelem miatt, hanem a „nemzet érdekében” csatlakozott az al-Kaida és a tálibok elleni harchoz.

Nevetséges követelések

Musarraf, aki tábornoki minőségében a hadsereg főparancsnoka is, úgy emlékszik, hogy Armitage a fenyegetés mellett „nevetséges” követelésekkel is előállt, mint például az afganisztáni határátkelők használata az amerikai hadműveletekhez, valamint az USA elleni támadást helyeslő vélemények elnyomása. Musarraf azonban elmondása szerint kiállt a szólásszabadság védelmében, így az együttműködés az elmúlt években hivatalosan a légtér megnyitására és információcserére korlátozódott.

Az amerikai csapatok azonban Afganisztánból légi csapásokat is indítottak az Észak-Pakisztánban menedéket kereső tálibok ellen. Januárban például 18 helyi civil és öt külföldi is életét vesztette egy rajtaütésben, melynek célja Ajman al-Zavahiri, az al-Kaida második emberének likvidálása volt.

Az elnök váratlan őszinteségi rohamát magyarázhatja, hogy hazája többségében muszlim lakossága előtt bizonyítani akarja, hogy a pénteken esedékes, George W. Bushnál tett látogatása ellenére sem az Egyesült Államok szolgája. Emellett a jövő héten megjelenő önéletrajzi könyvének is jót tehet a hírverés.

Csendes visszavonulás

Mindeközben Pakisztán terror elleni küzdelme korántsem nevezhető sikeresnek. A kormány szeptember 5-én kötött békemegállapodást az afgán határ közelében található Észak-Vazirisztán törzsi vezetőivel. Ez a terület számít a szövetséges offenzíva óta a tálibok „hátországának”, az ottani törzsekkel pedig még egyetlen hatalomnak, így a brit gyarmattartóknak sem sikerült megbirkózniuk. A megállapodás értelmében a pakisztáni hadsereg visszavonul, cserébe a területről nem indulnak támadások Afganisztán ellen és nem fogadnak be külföldi dzsihadistákat sem. A New York Times az egyezményt a Musarraf-kormány „kapitulációjaként” jellemezte.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!