Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Amerika Pakisztánt magasztalja

2006.09.22. 17:31
Pervez Musarraf pakisztáni elnök a Fehér Ház dicséretére reagálva felidézte az Egyesült Államok 2001-ben történt fenyegetését: „Készüljetek fel rá, hogy bombázni fogunk. Készüljetek fel rá, hogy visszakerültök a kőkorszakba!” Magyarázata szerint kizárólag az ország nemzeti érdeke miatt szövetkezett Amerikával, egyáltalán nem félt.

Pakisztán elnöke, Pervez Musarraf a CBS 60 Minutes című hírműsorának adott interjúban azt állítja, az Egyesült Államok megfenyegette országát 2001. szeptember 11-e után. A Fehér Ház – mely a napokban dicsérte Pakisztánt a terror elleni küzdelemben vállalt szerepéért – nem kívánta kommentálni a hírt, jelentette a BBC.

„Készüljetek fel rá, hogy bombázni fogunk. Készüljetek fel rá, hogy visszakerültök a kőkorszakba!” - mondta Richard Armitage, akkori amerikai külügyminiszter-helyettes a pakisztáni hírszerzés vezetőjének Amerika terrorellenes háborújának hajnalán, legalábbis Musarraf szerint. Pakisztán elnöke azonban leszögezte, nem az Egyesült Államoktól való félelem miatt, hanem a „nemzet érdekében” csatlakozott az al-Kaida és a tálibok elleni harchoz.

Nevetséges követelések

Musarraf, aki tábornoki minőségében a hadsereg főparancsnoka is, úgy emlékszik, hogy Armitage a fenyegetés mellett „nevetséges” követelésekkel is előállt, mint például az afganisztáni határátkelők használata az amerikai hadműveletekhez, valamint az USA elleni támadást helyeslő vélemények elnyomása. Musarraf azonban elmondása szerint kiállt a szólásszabadság védelmében, így az együttműködés az elmúlt években hivatalosan a légtér megnyitására és információcserére korlátozódott.

Az amerikai csapatok azonban Afganisztánból légi csapásokat is indítottak az Észak-Pakisztánban menedéket kereső tálibok ellen. Januárban például 18 helyi civil és öt külföldi is életét vesztette egy rajtaütésben, melynek célja Ajman al-Zavahiri, az al-Kaida második emberének likvidálása volt.

Az elnök váratlan őszinteségi rohamát magyarázhatja, hogy hazája többségében muszlim lakossága előtt bizonyítani akarja, hogy a pénteken esedékes, George W. Bushnál tett látogatása ellenére sem az Egyesült Államok szolgája. Emellett a jövő héten megjelenő önéletrajzi könyvének is jót tehet a hírverés.

Csendes visszavonulás

Mindeközben Pakisztán terror elleni küzdelme korántsem nevezhető sikeresnek. A kormány szeptember 5-én kötött békemegállapodást az afgán határ közelében található Észak-Vazirisztán törzsi vezetőivel. Ez a terület számít a szövetséges offenzíva óta a tálibok „hátországának”, az ottani törzsekkel pedig még egyetlen hatalomnak, így a brit gyarmattartóknak sem sikerült megbirkózniuk. A megállapodás értelmében a pakisztáni hadsereg visszavonul, cserébe a területről nem indulnak támadások Afganisztán ellen és nem fogadnak be külföldi dzsihadistákat sem. A New York Times az egyezményt a Musarraf-kormány „kapitulációjaként” jellemezte.