Auguszta
-3 °C
2 °C

Amerika udvarias vécézésre szólítja a légiutasokat

2004.01.08. 12:42
Véget vetne a légiutasok vécé előtti csoportosulásainak az amerikai Közlekedésbiztonsági Felügyelet. A nemzetbiztonsági minisztérium szakhatósága az „udvarias várakozást” még nem tekinti biztonsági kockázatnak. Az ausztrál légitársaságok tanácsa szerint „eluralkodott a paranoia”.
Nem igazán értik az amerikai Közlekedésbiztonsági Felügyelet (TSA) legutóbbi ajánlását az ausztrál légitársaságok, írja a BBC. Kérjék fel a légiutasokat, áll a nemzetbiztonsági minisztérium szakhatóságának ajánlásában, hogy ne csoportosuljanak a vécék körül.

„Kicsit nehéz kezelni” – jellemezte az ajánlást John Anderson, ausztrál közlekedési miniszter. A miniszterelnök-helyettesi posztot is betöltő Andersont „meglepte” a TSA kérése.

Az utasok változatlanul sorba állhatnának a vécénél, de csoportos gyülekezésük kerülendő, magyarázta a BBC-nek Darrin Kayser, a TSA szóvivője. Véleménye szerint azt már a légikísérők döntik el, hogy az utasok csoportosulnak, vagy „udvariasan várnak a vécére”.

Kezd eluralkodni a paranoia

A Qantas szerint az utasokkal felszállás előtt ismertetett kérés „nem okoz majd nagyobb felfordulást” – írja a BBC. „Kezd eluralkodni a paranoia” – kommentálta az ajánlást Warren Bennett, az Ausztrál Repülőtársaságok Tanácsának vezetője.

Bennett szerint az utasok furcsa helyzetbe kerülnek, hiszen míg az orvosok is gyakori egészségügyi sétákat ajánlanak a repülőút közben, most a csoportosulások elkerülésére szólítják őket. Kayser azonban nem érti az ellenérzéseket.

„A biztonságért tenni is kell valamit. Ha nem mindenki vállal szerepet a küzdelemben, nem lehetünk sikeresek a terrorizmus leküzdésében” – jelentette ki.