Júlia, Rita
12 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Csehország visszafeleselt az oroszoknak

2007.02.20. 11:40
Csehország rossz történelmi tapasztalatai miatt nem fog meghátrálni az orosz fenyegetések hatására, jelentette ki a cseh kormány két minisztere is. Az oroszok bejelentették, hogy célpontnak tekintenék Csehországot, ha amerikai rakétakilövők épülnek. A cseheket a fenyegetés inkább megerősítette elhatározásukban.

Inkább megerősítette a cseh kormányt az amerikai rakétavédelmi rendszer telepítésével kapcsolatban Oroszország fenyegetőzése. A cseh és a lengyel kormány a héten jelentette be, hogy elfogadják az országuk területén felépülő amerikai rakétavédernyőt. Erre reagálva Nyikolaj Szolovcov, az orosz hadászati rakétaerők parancsnoka bejelentette, hogy a rakétabázisokat célpontnak tekintik.

"Már megvannak a tapasztalataink az orosz fenyegetésekről. Amikor meghátráltunk, mindig ráfizettünk" – válaszolta a fenyegetésre Alexandr Vondra, a cseh kormány európaügyi minisztere.

Hasonlóan vélekedett Karel Schwarzenberg külügyminiszter is. "Ha valaki fenyeget minket, akkor meg kell erősíteni álláspontunkat. Ismert dolog, hogy ha az ember egyszer meghátrál a fenyegetések előtt, hamar rájön, már nincs hová hátrálnia" – mondta.

A kérdésben egyébként szokatlan az összhang a kormány és az ellenzék között. Jiri Paroubek, az ellenzéki szociáldemokraták vezetője szintén elfogadhatatlannak nevezte az orosz fenyegetést. Igaz, ő a jó viszony érdekében tárgyalásokat folytatna a kérdésről Oroszországgal.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!