Erzsébet
1 °C
4 °C

Csehország visszafeleselt az oroszoknak

2007.02.20. 11:40
Csehország rossz történelmi tapasztalatai miatt nem fog meghátrálni az orosz fenyegetések hatására, jelentette ki a cseh kormány két minisztere is. Az oroszok bejelentették, hogy célpontnak tekintenék Csehországot, ha amerikai rakétakilövők épülnek. A cseheket a fenyegetés inkább megerősítette elhatározásukban.

Inkább megerősítette a cseh kormányt az amerikai rakétavédelmi rendszer telepítésével kapcsolatban Oroszország fenyegetőzése. A cseh és a lengyel kormány a héten jelentette be, hogy elfogadják az országuk területén felépülő amerikai rakétavédernyőt. Erre reagálva Nyikolaj Szolovcov, az orosz hadászati rakétaerők parancsnoka bejelentette, hogy a rakétabázisokat célpontnak tekintik.

"Már megvannak a tapasztalataink az orosz fenyegetésekről. Amikor meghátráltunk, mindig ráfizettünk" – válaszolta a fenyegetésre Alexandr Vondra, a cseh kormány európaügyi minisztere.

Hasonlóan vélekedett Karel Schwarzenberg külügyminiszter is. "Ha valaki fenyeget minket, akkor meg kell erősíteni álláspontunkat. Ismert dolog, hogy ha az ember egyszer meghátrál a fenyegetések előtt, hamar rájön, már nincs hová hátrálnia" – mondta.

A kérdésben egyébként szokatlan az összhang a kormány és az ellenzék között. Jiri Paroubek, az ellenzéki szociáldemokraták vezetője szintén elfogadhatatlannak nevezte az orosz fenyegetést. Igaz, ő a jó viszony érdekében tárgyalásokat folytatna a kérdésről Oroszországgal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?