Viola
-5 °C
-2 °C

Halottak a moszkvai tévétoronyban

2000.08.28. 12:21
Sikerült lokalizálni a tüzet, és már csak füstöl az osztankinói tévétorony - adták hírül ma délelőtt az orosz hírügynökségek. Az ITAR-TASZSZ jelentése szerint hétfőn délután a lezuhant lift roncsai között megtalálták az eltűntnek hitt személyek holttesteit, egyelőre azonban ismeretlen, pontosan hányan lelték halálukat felvonóban. A tűz 450 méteres magasságban tört ki, 100 méterrel a közkedvelt "Hetedik mennyország" étterem fölött. Négy ember a toronyban rekedt, sorsuk eddig ismeretlen. A torony bármikor ledőlhet.
Egy napja ontja a füstöt magából a félkilométeres torony
Az emberek többségét még vasárnap sikerült kimenekíteni a lángoló toronyból, de három lift leszakadt, és a lezuhant liftek a földszinten is tüzet okoztak, így a torony alulról is égni kezdett. Három tűzoltó (köztük egy tiszt) és a liftkezelő egy liftben rekedt. Hétfőn délután a lezuhant felvonó roncsai között megtalálták az eltűntnek hitt személyek holttesteit, egyelőre azonban ismeretlen, pontosan hányan lelték halálukat a liftben. A lift roncsait a föld alatti 7. szinten találták meg.

Az oltásnál negyvennél több tűzoltókocsit és egy helikoptert vetettek be. Az erős szél nehezíti a helikopter munkáját, és a torony belsejében, a szűk folyosókon is csak nagyon nehezen tudnak dolgozni a tűzoltók. Az elektromos vezetékek miatt vízzel nem olthatják a tüzet, ezért szénsavas oltókészülékeket használnak.

A tűzoltáshoz helikoptereket is alkalmaznak
Vasárnap este a torony néhány tartókötele, amely a szerkezet megerősítésére szolgál, elpattant. Szakemberek attól tartottak, hogy az 530 méternél magasabb torony csúcsa leomlik. Emiatt a rendőrség 500 méter távolságra kordont vont és minden bámészkodót azon kívülre terelt. Az egyik - több szinttel visszazuhant - liftbe szorult tűzoltók és a liftkezelő kimentésére egy különleges felszereléssel ellátott kutató-mentő csoport indult.

A tűz helyszínére érkezett Luzskov, moszkvai főpolgármester és Sojgu, katasztrófaügyi miniszter. Putyin elnök tanácskozást hívott össze a Kremlbe, amelyen elrendelte a tartalék csatornák felhasználását a televíziós műsorszórás, a rendőrség és a mentők távközlési vonalainak biztosításához. Jelenleg csak az NTV és a vele egy holdingban levő TNT tévék tudnak folyamatos adást biztosítani Moszkvában és a Moszkvai Területen.

Este fél tizenegykor a Novosztyi hírügynökség közölte, hogy sikerült az eltűnt személyeket megtalálni és kimenteni a liftből. Az értesülést hivatalosan nem erősítették meg. A BBC szerint a liftben rekedteket nem sikerült kimenteni, és egyre kevesebb a remény, hogy élve kihozzák őket. A lift 262 méteres magasságban ragadt be, jóval magasabban, mint ameddig a tűzoltók feljutottak a toronyban (147 m).

A szerencsétlenség miatt a tévéadás is szünetel
Az NTV tévé felajánlotta, hogy műsoridejének egy részét megosztja más tévétársaságokkal, amelyek a tűzeset miatt nem tudnak sugározni. A tévék vezetése eközben új verziókkal is foglalkozik, többek között a kábeles és az internetes televíziózás lehetőségét vizsgálják. Több orosz internetszolgáltató honlapján máris megjelentek a televíziós anyagok.

Hétfő reggel a 450 méteres magasságban kitört, és lefelé terjedő tüzet hatvan méteren sikerült megállítani. Az NTV reggel hatórás híradójában nyilatkozott Szergej Sojgu katasztrófaügyi- és Vlagyimir Rusajlo belügyminiszter.

Rusajlo elmondta, hogy két rendőrkordont vontak a torony köré 300 és 700 méter távolságban, a környéket gyakorlatilag kiürítették. Építészek azt állítják, hogy a torony nem omolhat össze, ennek ellenére a hatóságok a minimálisra korlátozták a másfél kilométer távolságban levő épületekben tartózkodó emberek létszámát. A "Media Moszt" holding, amelyhez az NTV és a TNT tévé tartozik, felajánlotta műsorszórási lehetőségeit a hatóságoknak, néhány csatornát adhatnak át az ORT, RTR és a "Sztolica" tévétársaságok számára.

Hétfő délelőtt az orosz hírügynökségek szerint már csak füstölt a tévétorony. Szintén hétfőn röppent fel az a hír, hogy a vahhábita parancsnokság 25 ezer dollárt fizetett a moszkvai tv-torony egyik alkalmazottjának azért, hogy tüzet okozzon az adón. A Kavkaz Centr csecsen tájékoztatási központ internetes honlapján megjelent információk szerint a vahhabiták rövidesen részletes tájékoztatást adnak a "bérgyújtogatásról".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!