Piroska
-2 °C
5 °C

Walesa: Nincs igazság a Földön

2003.10.10. 13:44
Nem rejtegette indulatait a Nobel-békedíj átadása után Lech Walesa. A díj 1981-es kitüntetettje, akár egész Lengyelország, biztosra vette a Pápa győzelmét. Kwasniewski elnök visszafogottan gratulált az iráni győztesnek, az irodalmi Nobel-díjas Czeslaw Milosz a katolikusokkal szembeni előítéletekre gyanakszik.
Csalódottan fogadta a lengyel közvélemény, hogy nem II. János Pál nyerte az idei Nobel Béke-díjat. A feszült várakozást jelzi, hogy az oslói bejelentést a közszolgálati adó két csatornája is élőben közvetítette.

Tévedésből dícsért az iráni kormányszóvivő
"Boldogok vagyunk, hogy a nemzetközi közösség egy iráni muzulmán nőt választott ki a béke érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként. Reméljük, hogy szakértelmét felhasználhatjuk Iránban" - reagálta Sirin Ebadi Nobel-békedíjára Abdollah Ramezanzadeh iráni kormányszóvivő. Az AFP-nek adott nyilatkozata igazi meglepetés, tekíntve, hogy a kitüntetett bírónő az iszlámista rendszer bírálója, emberjogi harcos. Ennek megfelelően nem sokkal a nyilatkozat megjelenése után Ramezanzadeh betelefonált az AFP szerkesztőségébe és "magánvéleménynek" minősítette a korábban elmondottakat.
Nem ezt várták

Bár gratulált Sirin Ebadinak, Aleksander Kwasniewski is csalódottságát fejezte ki. "Lengyelország mást várt" - jelentette ki az állami tévének adott nyilatkozatában. Az államfő szerint "vitathatatlanok a pápa a béke érdekében tett erőfeszítései".

Nincs igazság

A Nobel-békedíjjal 1981-ben kitüntetett Lech Walesa volt államfő szerint a döntés bizonyítja: "nincs igazság a Földön". "Semmi kifogásom az iráni hölggyel szemben, de ha a ma élő emberek közül valaki megérdemelte a díjat, az bizonyosan a szentatya" - jelentette ki az egykori munkásvezér.

Csak mert katolikus

A szintén Nobel-díjas Czeslaw Milosz költő szerint "emelte volna" a Nobel-díj rangját, ha azt a pápának adják. "Egész pápasága alatt a békéért küzdött. Az a tény, hogy mégsem ő kapta meg a díjat, csak azzal magyarázható, hogy nem akarták kitüntetni a katolikus egyházat, melynek feje" - jelentette ki.

A katolikus-ellenességre gyanakszik Tadeusz Pieronek püspök, a krakkói Pápai Teológiai Akadémia rektora is. Véleménye szerint a Nobel-bizottság nem volt képes felülemelkedni a katolikus egyházfő iránti előítéleteken.

A pápa örülne

Vele szemben a liberális szellemű katolikus hetilap, a Tygodnik Powszechny főszerkesztője szerint Sirin Ebadi díjazása "a pápa szellemében történt". "A szentatya bizonyosan jobban örül ennek, mintha maga kapta volna a díjat. Ez a gesztus minden bizonnyal hozzájárul a különböző kultúrák, civilizációk, világok közötti feszültségek enyhítéséhez, ami II. János Pál szívügye" - mondta, hozzátéve ugyanakkor, hogy a pápa kétségtelenül a világ legnagyobb békeharcosa.

Olaszország sajnálkozik
Csalódottsággal vegyes meglepetéssel fogadta Sirin Ebadi Nobel-békedíját Olaszország. "Sajnáljuk, ez alighanem egy elszalasztott lehetőség volt, most egyszerűen szóhoz sem jutunk" - nyilatkozta az ANSA hírügynökségnek Enzo Fortunato, a ferencesrend szóvivője. Az egyházi méltóság ugyanakkor gratulált a kitüntetettnek. A Szent Egyed keresztényközösség alapítója, Mario Marazziti szerint a pápának nincs is szüksége a békedíjra, "a világ így is elismeri a háború ellen, a béke érdekében tett lépéseit". Kritikát Gulio Andreotti, a maffiakapcsolatokkal vádolt egykori miniszterelnök is csak azzal kapcsolatban fogalmazott meg, hogy kiszivárogtak a jelöltek nevei, mivel ez "nem méltó" a bizottsághoz. "A díjjal vagy anélkül, II. János Pál hozzájárulása a béke ügyéhez példa nélkül álló, a pápánál többet senki sem tett ennek érdekében" - nyilatkozta Andreotti.