Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Eltemették Politkovszkaját

2006.10.10. 18:08
Leonyid Nagyirov kulturális miniszterhelyettes és Vlagyimir Lukin emberjogi biztos képviselte az orosz kormányt Anna Politkovszkaja ravatalánál. Az orosz újságírónőt a hétvégén saját házukban gyilkolták meg.

Több ezer moszkvai vett végső búcsút Anna Politkovszkaja rendszerbíráló újságírónőtől kedden, három nappal meggyilkolása után. "Emberjogvédő és újságíró volt a szó legvalódibb értelmében, Oroszország hősnője" - mondta Vlagyimir Lukin emberjogi biztos, aki egyedül képviselte a hatóságokat Politkovszkaja ravatalánál, Leonyid Nagyirov kulturális miniszterhelyettes mellett.

A Trojekurovo kerületi temető ravatalozójában emberjogvédők, újságírók, demokrata (főleg a két kis, parlamenten kívüli liberális pártot képviselő) politikusok, nyugati nagykövetek helyezték el virágaikat Politkovszkaja koporsójánál az egyszerű oroszok sokaságával együtt.

Lelkiismeret hiánya, bűnrészesség

A vezető Kreml-tisztségviselők távolmaradása csak két okkal magyarázható: "vagy a lelkiismeret hiányával, vagy bűnrészességgel" - mondta a liberális Borisz Nyemcov volt miniszterelnök-helyettes az Eho Moszkvi rádiónak. Ezzel szinte egyidőben, Vlagyimir Putyin elnök Drezdában (ahol Angela Merkel német kancellárral találkozott) "förtelmes bűncselekménynek" nevezte legélesebb bírálója megölését, ami "a fennálló hatalom ellen irányul Csecsenföldön és egész Oroszországban, és nem maradhat büntetlenül".


Nézze meg képeinket!

Putyin már hétfőn objektív vizsgálatot ígért Gerorge W. Bush, amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetésén. Az újságírót a hétvégén házuk kapujában gyilkolták meg. Politkovszkaja mély ellenszenvet táplált Putyin iránt: a szovjet biztonsági szolgálatban (KGB) belérögződött parancsuralmi szemléletet levetkőzni képtelen, korlátolt vezetőnek tartotta őt, aki elfojtja a szabadságot, és visszaveti Oroszországot a szovjet múltba.