Eszter, Eliza
EUR 382,17 Ft
USD 358,48 Ft
14 °C
24 °C

Politkovszkaja-gyillkosság: az Izvesztyija Berezovszkijra utalgat

2007.08.28. 11:41
Borisz Berezovszkij Nagy-Britanniában menedékjogot élvező orosz milliárdos személyében gyanítja Anna Politkovszkaja orosz újságírónő tavaly őszi meggyilkolásának megrendelőjét az Izvesztyija című moszkvai lap. A tíz gyanúsított között csecsenek is vannak, de a lap szerint a megbízás nem Csecsenföldről érkezett.
Anna Politkovszkaja

Jurij Csajka jelentést tett Vlagyimir Putyin elnöknek reggel, s az államfő maga mondta, hogy a Politkovszkaja meggyilkolásáról szóló információkat mielőbb a nyilvánosság elé kell tárni, közölte terjedelmes cikkében az Izvesztyija.

Az újság úgy véli: Jurij Csajka a lap által nyomban a gyilkosság után felvetett verziót támasztotta alá. Eszerint Politkovszkaja megölését nem más, mint Borisz Berezovszkij rendelte meg. Az ügyész nevet ugyan nem említett, de célzásai leginkább Berezovszkijra vonatkoztathatók. Például az, hogy Politkovszkaja személyesen is találkozott gyilkosai megbízójával - vélekedik a lap.

Rámutatott: Berezovszkijnak folyamatosan bizonygatnia kell politikai menekült státusának indokoltságát, s a kérdés éppen tavaly nyáron-ősszel újra felmerült. A gyilkosság elérte hatását: a nyugati sajtóban oroszellenes kampány kezdődött, s az államok magyarázatot követeltek Moszkvától - írta a Gazprom médiabirodalmához tartozó Izvesztyija. A lap annak a gyanújának adott hangot, hogy több más hasonló provokáció mögött is Berezovszkij áll.

A lap idézte Andrej Lugovojt, akit a brit hatóságok azzal gyanúsítanak, hogy köze lehetett a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) Nagy-Britanniába menekült ügynökének, Alekszandr Litvinyenkónak a meggyilkolásához. Lugovoj azt mondta: Berezovszkij a füle hallatára célzott egy további újságírónő életének kioltására, s a végrehajtást csak a Litvinyenko-ügy zavarta meg.

Az orosz hatóságok hétfőn jelentették be, hogy tíz embert vettek őrizetbe a Politkovszkaja-gyilkosság miatt. Az egyik gyanúsított Pavel Rjaguzov alezredes, az Izvesztyija további három őrizetbe vettet azonosított. Három, ugyancsak csecsen származású, nyolc éve Moszkvában élő testvérről van szó.

Egyikük egyetemista, a másik fiatal jogász, s a legidősebb is munkában áll. Ügyvédjük nevüket nem mondta meg, de a lap riporterének állította, hogy egyikük sem vesz részt semmiféle csoportosulásban.

A lap munkatársai kiderítették egy további őrizetes nevét is: az illető szintén csecsen származású, feleségével és három gyermekével tíz éve él Moszkvában, és az utóbbi években a Milan konszernnél dolgozott, amelynek tulajdonosa az ugyancsak csecsen és ugyancsak ismert Malik Szajdulajev. Egy időre maga Szajdulajev is a gyanúsítottak listájára került, de aztán tisztázódott, hogy ehhez az ügyhöz nincs köze.

A lap szerint világos, hogy az őrizetbe vettek egyikének sincs köze Csecsenföldhöz abban az értelemben, hogy onnan származna a gyilkosság ötlete vagy megszervezése, viszont egyáltalán nem kizárt, hogy útjukat valamikor keresztezte Berezovszkij.

Az Izvesztyija internetes felmérése szerint a több mint 2000 válaszadó közül 57 százalék vélekedett úgy, hogy Politkovszkaját azért ölték meg, hogy a bűncselekményt a hatalom nyakába varrják. 32 százalék szerint valamely tényfeltáró írásának szereplői álltak bosszút rajta, s 11 százalék szerint azért ölték meg, mert bírálta a rezsimet.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás