Árpád
-2 °C
3 °C

A NASA tagadja, hogy titkolta az MPL hibáját

2000.03.23. 17:09
Egy kedden kiszivárogtatott jelentés azzal vádolja a NASA-t, hogy tudott a Mars Polar Lander (MPL) hibájáról, és nem érte váratlanul, hogy az decemberben "elveszett". A dokumentum szerint valaki a fejlesztés során meghamisította a teszteredményeket. A NASA határozottan visszautasítja a vádakat.

Az eltűnt szonda
Kis titkok
Kedden az Egyesült Államokban nyilvánosságra került egy jelentés, ami azt állítja, hogy az Amerikai Űrhajózási Hivatalnál tudtak a decemberben eltűnt Mars Polar Lander hibájáról, és hogy az információt máig titokban tartják.

Különböző pletykák már régóta keringtek erről, de a mostani jelentést Thomas Young nyugalmazott NASA-hivatalnok készítette és küldte a Fehér Házba. A dokumentum szerint egy sor vezetési hiba és rossz döntés vezetett a katasztrófához.

A jelentés azt állítja, hogy az MPL fékező hajtóművei a teszteken nem működtek megfelelően. A hibát a nagyon alacsony hőmérséklet okozta, de természetesen a szondát ilyen hideg várta az űrben, tehát ezen a hőmérsékleten kellett volna a hajtóműveknek begyújtaniuk. A rendellenesség észlelése után viszont ahelyett, hogy a szerkezetet áttervezték vagy kicserélték volna, egy meg nem nevezett munkatárs a kísérleti feltételeken változtatott mindaddig, míg az eredmények meg nem feleltek az elvárásoknak.

A beszámoló szerint a Hivatal vezetői csak pár nappal a landolás előtt értesültek a hibáról, és akkor már semmit sem tehettek, de az információt azóta is titokban tartották.

A NASA természetesen határozottan visszautasítja a vádakat. Don Savage szóvivő azt nyilatkozta, hogy még most sem tudják pontosan, mi történt az MPL-lel, tehát nem is titkolhattak semmit. Másrészt, azt már novemberben nyilvánosságra hozták, hogy a hajtóművek "hidegindításával" gond lehet.

A NASA rossz évet zárt '99-ben

Az MPL alig három hónappal az után tűnt el, hogy "testvére" a Mars Climate Orbiter igen érdekes körülmények között szeptemberben elveszett. A 125 millió dolláros űrszonda, aminek a vörös bolygó klímáját kellett volna tanulmányoznia egy nagyon kínos momentum következményeképp veszett oda. A problémát az okozta, hogy az egyik fejlesztőcsoport metrikus egységekben számolt, míg a másik angolszász mértékegységeket használt. Így aztán a szonda ahelyett, hogy 150 kilométerre közelítette volna meg a Mars felszínét, csak 60 kilométernyi távolságot tartott, és valószínűleg elégett. A Mars Polar Lander mellett elveszett annak két mérőszondája is, amiknek elvileg le kellett volna válniuk az MPL-ről, és külön-külön leszállva kellett volna vízpára után kutatniuk. Márciusban a NASA-nak egy 246 milliós infravörös űrteleszkópról kellett lemondania, miután az röviddel a felszállás után felmondta a szolgálatot.

A Hivatal, amit azóta a rossznyelvek átkeresztelték "National Aeronautics and Space Administration"-ről "No More Space Attempt"-re (jelentése körülbelül: "Ne legyen több űrkísérlet") 2001-re is tervez Mars-missziót. A következő "lander" tervezése azonban egyelőre szünetel, miután egy független vizsgálat rámutatott: a NASA egyre kevesebb pénzből akar egyre több missziót indítani. E szerint a NASA új filozófiája, a "gyorsabban, jobban, olcsóbban" - ami alapján inkább több, de olcsóbb missziót indítanak - komolyan veszélyezteti a küldetések biztonságát.

Ezt a lehetőséget akkor Art Stephenson vetette fel, aki a szeptemberben eltűnt Mars Climate Orbiter esetét vizsgáló bizottságot vezette. A bejelentés hatására a NASA szakemberei jó előre bekapcsolták az MPL fűtőelemeit, amik elvileg 8 °C-ra melegítették a megfelelő alkatrészeket. Ez bőven elég is lehetett volna a gyújtáshoz, mivel a minimális gyújtási hő hivatalosan -20 °C volt. Az MPL-lel ennek ellenére nem sikerült felvenni a kapcsolatot a landolás után.

A NASA szerint sem Stephenson bizottsága, sem egy másik, John Casani által vezetett csoport nem talált bizonyítékot a kísérleti eredmények meghamisítására. A bizottságok tagjai szó szerint ökörségnek nyilvánították a feltételezést.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?