Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb lengyelt vertek meg Moszkvában

2005.08.12. 12:21
Leütöttek és megrugdostak egy lengyel újságírót Moszkvában. Egy héten belül Pawel Reszka már a harmadik lengyel, akit oroszok vernek meg. Kwasniewski lengyel elnök szerint feszültté vált az orosz-lengyel viszony.

A lengyelellenes erőszakcselekmények beszüntetésére szólította fel Vlagyimir Putyint Aleksander Kwasniewski lengyel államfő, jelentette a BBC. Pár órával üzenete előtt újabb lengyelt, most egy újságírót vertek meg Moszkvában. A hétvégén a moszkvai lengyel követség két, nem diplomata státusú munkatársát érte támadás.

A moszkvai atrocitások előzménye, hogy július 31-én lengyel szkinhedek támadtak egy orosz diplomata három gyerekére és kazah barátjukra. Az orosz külügyminisztérium jegyzékben tiltakozott és bocsánatkérést követelt, ezt azonban a lengyel kormány elutasította, mondván egyszerű garázdaság történt.

Kwasniewski szerint a két támadás szervezett volt, és az orosz biztonsági szolgálatoknak módjában lett volna megelőzniük a támadásokat. "Az elmúlt napok veszélyes incidensei feszültté teszik az orosz-lengyel viszonyt" - idézi a BBC Kwasniewski nyilatkozatát.

Péntek hajnalban Pawel Reszkát, a Rzeczpospolita napilap tudósítóját támadták meg. Reszka szerint a támadás nagyon hasonlított a követségi munkatársakat érthez. "Hátulról fejbe vertek, majd amikor a földre estem, összerugdostak" - nyilatkozta a BBC-nek. Reszka éppen újságírók és diplomaták társaságában tartott hazafelé Moszkva egyik előkelő negyedében.