Ferenc
10 °C
29 °C

Újabb lengyelt vertek meg Moszkvában

2005.08.12. 12:21
Leütöttek és megrugdostak egy lengyel újságírót Moszkvában. Egy héten belül Pawel Reszka már a harmadik lengyel, akit oroszok vernek meg. Kwasniewski lengyel elnök szerint feszültté vált az orosz-lengyel viszony.

A lengyelellenes erőszakcselekmények beszüntetésére szólította fel Vlagyimir Putyint Aleksander Kwasniewski lengyel államfő, jelentette a BBC. Pár órával üzenete előtt újabb lengyelt, most egy újságírót vertek meg Moszkvában. A hétvégén a moszkvai lengyel követség két, nem diplomata státusú munkatársát érte támadás.

A moszkvai atrocitások előzménye, hogy július 31-én lengyel szkinhedek támadtak egy orosz diplomata három gyerekére és kazah barátjukra. Az orosz külügyminisztérium jegyzékben tiltakozott és bocsánatkérést követelt, ezt azonban a lengyel kormány elutasította, mondván egyszerű garázdaság történt.

Kwasniewski szerint a két támadás szervezett volt, és az orosz biztonsági szolgálatoknak módjában lett volna megelőzniük a támadásokat. "Az elmúlt napok veszélyes incidensei feszültté teszik az orosz-lengyel viszonyt" - idézi a BBC Kwasniewski nyilatkozatát.

Péntek hajnalban Pawel Reszkát, a Rzeczpospolita napilap tudósítóját támadták meg. Reszka szerint a támadás nagyon hasonlított a követségi munkatársakat érthez. "Hátulról fejbe vertek, majd amikor a földre estem, összerugdostak" - nyilatkozta a BBC-nek. Reszka éppen újságírók és diplomaták társaságában tartott hazafelé Moszkva egyik előkelő negyedében.