Valér
4 °C
8 °C

Itthon tisztázza magát az Ausztráliában élő volt nyilasvezér?

2006.02.17. 12:02
A nácivadászok egy újabb tanút találtak, aki szerint szexuálisan visszaéltek vele a Hűség Házában. Polgár Lajos, aki egykor a ház parancsnoka volt - a fia szerint - hazajön Ausztráliából, hogy tisztázza magát.

Kész magyar bíróság elé állni és tisztázni magát a népirtással gyanúsított, Melbourne-ben élő Polgár Lajos, a Nyilaskeresztes Párt egykori magas rangú vezetője, jelentette internetes honlapján pénteken, a gyanúsított fiának közlésére hivatkozva, az Age című ausztrál újság.

Efrájim Zuroff - a fő "nácivadász", a Los Angeles-i központú Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi irodájának vezetője, akinek kérésére a magyar kormány népirtás gyanújával, zsidók sérelmére elkövetett háborús bűnök miatt vizsgálatot indított Polgár ellen. Zuroff a melbourne-i Zsidó Holokauszt Múzeum és Kutatási Központban mutatta be újságíróknak a 82 éves Susanne Novich holokauszttúlélőt, aki beszámolt arról, hogy a nyilasok Andrássy úti egykori pártközpontjukban, az úgynevezett Hűség Házában szexuálisan visszaéltek vele. Zuroff szerint Novich tanúságtétele perdöntő lesz a Polgár ellen indított vizsgálatban.

Erőszakoltak, kínoztak, öltek

Novich a melbourne-i sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogyan erőszakoltak, kínoztak és öltek meg zsidókat a nyilasok 1944 decemberében a Hűség Háza pincéjében. Mint elmondta, anyját is megerőszakolták, őt pedig verték, mielőtt télvíz idején, más zsidókkal együtt meztelenül a Duna-partra hajtották őket. Novich nem halt meg, de anyját többé nem látta. "A Duna partján álltunk, anyám kezét fogtam, de máig sem tudom, hogy mi történt azután" - mondta.

Polgár az Age csütörtöki jelentése szerint elismerte, hogy a Nyilaskeresztes Párt egyik vezetője volt. Felesége azt mondta róla, hogy ő volt a Hűség Házának parancsnoka. Polgár korábban következetesen tagadta, hogy vezető szerepet töltött volna be a pártban, amely - mint az ausztrál lap írta - a háború utolsó hónapjaiban 80 ezer magyar zsidót küldött Auschwitzba, s zsidókat gyilkolt és kínzott meg Budapesten 1944-ben és 1945-ben.

Máshogy tudja

Polgár fia, Lou az ausztrál lap szerint azt mondta, hogy apja nem volt nyilas pártvezető, és nem követett el háborús bűnöket. "Soha nem vett részt kínzásban vagy gyilkosságban" - mondta, és hozzátette, hogy nem volt tudomása kínzásokról vagy gyilkosságokról, főként nem a Hűség Házában."

A fiú szerint apja, bár idős és beteg, kész arra, hogy Magyarországra utazzon, és bebizonyítsa ártatlanságát. "Biztosan el fog menni, és harcolni fog a becsületéért. Tisztázni fogja magát" - mondta a háborús bűnökkel vádolt Polgár Lajos fia.