Árpád
-2 °C
4 °C

'Magyar nemzetiszocialista vagyok, nem pedig náci'

2005.08.24. 11:39
"A nyilasok rosszabbak voltak a náciknál" - nyilatkozta egy Ausztráliában élő magyar zsidó arra reagálva, hogy kedden kiderült, a nyilas párt egyik aktivistája ott él. A nyolcvankilenc éves Polgár Lajos a mai napig tagadja, hogy a nyilasok részt vettek volna a magyarországi zsidóság deportálásában. A Legfőbb Ügyészséget még nem keresték meg.
Egy másik háborús bűnös?
Jelenleg már folyik egy kiadatási eljárás háborús bűnök elkövetése miatt. A Fővárosi Bíróság (FB) ez év márciusában rendelte el nemzetközi elfogatóparancs kibocsátását Charles Zentai (Zentai Károly), Ausztráliában élő, feltételezett háborús bűnös ellen. A Perthben élő 86 éves Charles Zentai nyomára a Magyarországon tavaly júliusban beindított Utolsó Esély művelet keretében bukkantak a Wiesenthal központ nácivadászai.

Charles Zentait azzal gyanúsítják, hogy a magyar hadsereg tisztjeként 1944. november 8-án egy budapesti katonai lágerben részt vett egy 18 éves zsidó fiatalember meggyilkolásában, akinek holttestét kövekkel terhelve dobták a Dunába. A Simon Wiesenthal Központ adatai alapján Zentai emellett két másik személy, Madár Béla és Nagy Lajos társaságában hurcolt el zsidókat Budapesten 1944 októberétől, és rendszeresen bántalmazta őket. Charles Zentai júliusban megjelent a perthi bíróság előtt a kiadatása ügyében, a következő meghallgatást szeptemberre tervezik.

Felháborodással fogadták Ausztráliában élő magyar zsidók egy volt nyilas kijelentéseit, miszerint a nyilasok alatt nem deportáltak zsidókat Magyarországról - írta szerdán egy ausztrál lap, a The Australian.

Hazugság

Az újság egykori deportáltakat szólaltat meg. "Több mint hazugság" - mondta Nick Gardos holokauszt-túlélő Polgár Lajos kijelentéséről, hogy a nyilasok nem voltak felelősek zsidók kitelepítéséért. Mint mondta, őt is egy nyilas parancsnok, Endre László parancsára deportálták Budapestről és vitték kényszermunkára, majd 1944. július 3-án Auschwitzba.

Egy másik auschwitzi túlélő, a Sydneyben élő John Weiner arról számolt be a lapnak, hogy mielőtt elhurcolták a haláltáborba, szemtanúja volt annak, hogy a nyilas párt tagjai zsidókat kínoztak meg, bikacsökkel és bokszerrel verték őket. A nyilasok "rosszabbak voltak a náciknál" - mondta George Freuden, aki menekültként érkezett az országba.

A 89 éves Polgár előző nap az újságnak Ferntree Gully melbourne-i elővárosban lévő otthonában adott interjújában tagadta, hogy a Nyilaskeresztes Párt antiszemita lett volna, és hogy felelősség terhelte a magyar zsidók deportálása miatt.

Nem vagyok náci

"Magyar nemzetiszocialista vagyok, nem pedig náci"- jelentette ki szerdán egy másik újságnak, a Herald Sunnak Polgár, akinek dolgozószobájában ott lóg Szálasi Ferenc egykori hungarista vezető képe. "Hungarizmus, nem fasizmus, nem hitlerizmus és nem antiszemitizmus" - mondta a párt nézeteiről a lap újságírójának.

Családja felháborodva fogadta, hogy vizsgálatot követelnek a férfi ellen. Fia a Herald Sunnak kijelentette: apja 1957-ben átesett az Ausztrál Biztonsági és Hírszerzési Szervezet (ASIO) és más szervek vizsgálatán, és ezek a vizsgálatok tisztázták mindenféle háborús bűn elkövetése alól.

Vizsgálódnak

Polgár megtalálója, Michael Danby munkáspárti képviselő annak kivizsgálását követeli az ausztrál kormánytól, hogy miként érkezhetett az országba a II. világháború után több fasiszta párttag is. "Nyilvánvalóan a náci Németország egyik bábállamának magasrangú tisztviselője volt. Ki akarom deríteni, hogy hazudott-e, amikor vízumot kapott az országba, nem érdekel, hogy ez ötven éve történt" - nyilatkozta az Australiannek.

Az ausztráliai magyar nagykövetség szóvivőjének tudomása szerint Magyarországon nem indult vizsgálat Polgár ellen, de "ha háborús bűnt követett el, bizonyos vagyok benne, hogy megtesszük a szükséges lépéseket".

A Legfőbb Ügyészségre egyelőre nem érkezett megkeresés a Simon Wiesenthal Központtól, az Ausztráliában élő volt magyar nyilas ügyében - közölte az MTI. Efraim Zuroff, a náci háborús bűnösök felkutatásával foglalkozó szervezet jeruzsálemi központjának vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írja, Polgár Lajos Gera József segédeként tevékeny szerepet játszott a nyilas párt céljainak megvalósításában, és az a legkevesebb, hogy tevékenységét kivizsgálják, és szükség esetén vádat emeljenek ellene.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?